Skip to main content

Ένταξη Σουηδίας- Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ: Ενδεχόμενη καθυστέρηση μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία

Η Φινλανδία θα εγκρίνει όλη την απαραίτητη νομοθεσία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ στις 28 Φεβρουαρίου.

Η Φινλανδία ανησυχεί ότι η αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα καθυστερήσει μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, όπως μεταδίδει το CNBC.

Σημειώνεται ότι το Ελσίνκι υπέβαλε αίτηση για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τον Μάιο, μαζί με την γειτονική Σουηδία, σε μια ιστορική κίνηση δεδομένης της επί δεκαετίες πολιτικής στρατιωτικής ουδετερότητας της σκανδιναβικής χώρας. Αυτή η διπλωματική προσέγγιση τερματίστηκε μετά την απόφαση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν μια διαδικασία σχετικά δύσκολη για τη Φινλανδία και τη Σουηδία, με την Ουγγαρία και την Τουρκία να καθυστερούν την επικύρωσή της. Όλα τα άλλα 28 κράτη του ΝΑΤΟ ενέκριναν την ένταξη του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης. «Τα πράγματα εξαρτώνται τώρα από την Ουγγαρία και την Τουρκία να παραδώσουν και να χειριστούν αυτό το θέμα», δήλωσε την Παρασκευή στο CNBC ο Pekka Haavisto, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα, ο Haavisto είχε δηλώσει στο CNBC ότι ενώ η Ουγγαρία είχε ζητήσει «ουσιαστικά τίποτα», η Τουρκία είχε διατυπώσει ένα πιο συγκεκριμένο αίτημα. Η Άγκυρα θέλει περαιτέρω αντιτρομοκρατικές εγγυήσεις, ιδίως από τη Σουηδία, με την οποία έχει διαφωνία για την κουρδική διασπορά. Αυτές οι εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Σουηδίας έχουν εγείρει την πιθανότητα να γίνει πρώτα δεκτή η Φινλανδία στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, ξεχωριστά από τη Στοκχόλμη.

«Εξαρτάται από την Τουρκία αν θα μας διαχωρίσει», δήλωσε ο Haavisto, προσθέτοντας ότι το Ελσίνκι θα προτιμούσε να ενταχθεί ταυτόχρονα και η Σουηδία.

Η όλη διαδικασία μπορεί τώρα να αναβληθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δεδομένου του πρόσφατου σεισμού 7,8 βαθμών που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία στις 6 Φεβρουαρίου. Η JPMorgan εκτιμά το άμεσο κόστος ανοικοδόμησης σε περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Reuters.

«Φοβόμαστε, φυσικά, ότι τόσο η επικύρωση της Φινλανδίας όσο και της Σουηδίας μπορεί να καθυστερήσει εξαιτίας αυτού του σεισμού», δήλωσε ο Haavisto στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. Η Φινλανδία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το κοινοβούλιο της θα εγκρίνει όλη την απαραίτητη νομοθεσία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ στις 28 Φεβρουαρίου, πριν το Ελσίνκι βρεθεί αντιμέτωπο με νέες εθνικές εκλογές τον Απρίλιο.

naftemporiki.gr