Skip to main content

Οι ευκαιρίες της Κεντρικής Ευρώπης

Από την έντυπη έκδοση

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Δύσκολοι καιροί για επενδυτές. Οι τιμές των εμπορευμάτων κατρακυλούν σε χαμηλά πολλών ετών, οι κινεζικές μετοχές λυγίζουν υπό το νέο κύμα ρευστοποιήσεων και η Ευρώπη παραπαίει, έχοντας μόλις αποφύγει τον κίνδυνο ενός Grexit, αλλά με την οικονομία της να αδυνατεί να ανεβάσει ταχύτητα.

Εν μέσω τέτοιων κινδύνων, λίγα είναι τα ασφαλή λιμάνια που θα μπορούσαν να προσφέρουν καταφύγιο στους επενδυτές από την καταιγίδα των αγορών, με ένα από τα ασφαλέστερα αυτό των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης.

Η Ουγγαρία, για παράδειγμα, περνάει συνήθως απαρατήρητη, παρότι το Χρηματιστήριο της Βουδαπέστης σημειώνει από τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, ενώ εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα κέρδη των ουγγρικών ομολόγων.

Από τις αρχές του έτους οι ουγγρικές μετοχές εμφανίζουν κέρδη πάνω από 30%.

Ιδιαίτερα ευοίωνες είναι και οι προοπτικές δύο ακόμη αναδυομένων της Κεντρικής Ευρώπης: Πολωνία και Δημοκρατία της Τσεχίας εντυπωσιάζουν με τους ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών τους, αλλά και την ανθεκτικότητα των νομισμάτων τους, που κατάφεραν να αντισταθούν στις πιέσεις που υπέστησαν τα νομίσματα των αναδυομένων της Ασίας.

Στη Ρουμανία οι μετοχές στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου εμφανίζουν κέρδη 8% από τις αρχές του έτους.

Οι περιορισμένοι δεσμοί των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης με την Κίνα είναι ακόμη ένας ενθαρρυντικός παράγοντας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, οι εξαγωγές αγαθών προς την Κίνα αντιπροσωπεύουν κάτι παραπάνω από το 1% των συνολικών εξαγωγών της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας ή της Ρουμανίας.

Επιπλέον, η Κεντρική Ευρώπη καλύπτει κυρίως μέσω εισαγωγών τις ανάγκες για πετρέλαιο και μέταλλα, κατά συνέπεια η υποχώρηση στις τιμές των εμπορευμάτων είναι προς όφελος των οικονομιών της περιοχής.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως όλα είναι ρόδινα.

Υπάρχουν και προκλήσεις που ρίχνουν βαριά σκιά στις προοπτικές των οικονομιών της περιοχής, όπως -για παράδειγμα- η πολιτική αβεβαιότητα στην Πολωνία.

Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι οι αγορές δεν είναι πάντα προβλέψιμες και ότι τα σίγουρα στοιχήματα πολλές φορές ανατρέπονται.

Η Κεντρική Ευρώπη όμως έχει καταφέρει προς το παρόν να μην παρασυρθεί από την κινεζική καταιγίδα.