Skip to main content

Οι μεγάλοι… αδικημένοι

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
[email protected]

Οι συνεπείς φορολογούμενοι, οι οποίοι με κόπο, θυσίες και «αίμα» κατάφεραν όλα αυτά τα χρόνια να ανταποκρίνονται εμπρόθεσμα στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, είναι κατά γενική ομολογία οι μεγάλοι αδικημένοι των τελευταίων δεκαετιών, αλλά κυρίως των ετών της κρίσης.

Καθώς δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί το σχέδιο φοροελαφρύνσεων, εξακολουθούν να υφίστανται τις συνέπειες από τις αυξήσεις των φόρων, να πληρώνουν τον «λογαριασμό» από την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, να βλέπουν τις αποταμιεύσεις τους να εξανεμίζονται. Όλες μέχρι σήμερα οι ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί, από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις, αφορούν αποκλειστικά όσους έχουν χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Και καλώς -και ουδείς φαντάζομαι έχει αντίρρηση – πρώτα σε αυτούς τους ανθρώπους που, λόγω κρίσης, βρέθηκαν στο «μηδέν» και αναγκάστηκαν να χρωστούν στην εφορία με κίνδυνο να χάσουν ακόμη και το σπίτι τους, έπρεπε να δοθεί χέρι βοηθείας για να μην «πνιγούν».

Όμως υπάρχουν και οι… άλλοι. Αυτοί που πάντα πλήρωναν και πληρώνουν, συμβάλλοντας αποφασιστικά στο να μην πέσουν έξω τα δημόσια έσοδα και για να έχει τη δυνατότητα η κάθε κυβέρνηση να στηρίζει τους συμπολίτες μας που χάθηκε η γη κάτω από τα πόδια τους. Αυτούς όλους όμως τους συνεπείς φορολογούμενους ποιος θα τους επιβραβεύσει; Η πολιτεία δεν έχει μόνο υποχρέωση να μεριμνά για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και να επιβραβεύει όσους με κόστος καταφέρνουν να αντεπεξέρχονται. Οι καλοπληρωτές αισθάνονται πλέον ότι τους «τιμωρούν», με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να περάσουν και αυτοί στην αντίπερα όχθη.

Η παρούσα λοιπόν κυβέρνηση έχει μία μοναδική και σε αυτό το πεδίο ευκαιρία, να αποδείξει ότι διαφέρει. Δεν αρκεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ, ή η επικείμενη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Χρειάζεται έμπρακτη στήριξη όσων πλήρωναν όλα αυτά τα χρόνια και εξακολουθούν να πληρώνουν. Και οι συνεπείς χρειάζονται ένα «bonus» για τη συνεισφορά τους στο να σταθεί όρθια η οικονομία. Χρειάζονται χειροπιαστά μέτρα, που να δείξουν ότι το κράτος αναγνωρίζει την προσπάθειά τους. Όχι φυσικά τύπου έκπτωσης από την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος.

Για παράδειγμα, κάποιες τράπεζες «χάρισαν» τον τρέχοντα μήνα τις δόσεις των πιστωτικών καρτών στους κατόχους τους. Απλά, δεν ζήτησαν την καταβολή τους, χωρίς όμως να προσθέσουν τη δόση αυτή στις επόμενες και να τους επιβαρύνουν με τόκους. Θα μπορούσε λοιπόν και η κυβέρνηση να κάνει κάποιο ανάλογο «δώρο». Στα ηλεκτρονικά αρχεία έχουν «φακελωθεί» όλοι, και οι συνεπείς.

Άρα «στοχευμένα» μπορεί να γίνει μια ουσιαστική κίνηση αναγνώρισης των θυσιών και των συνεπών φορολογουμένων. Είναι στο χέρι της σημερινής κυβέρνησης να κάνει πράξη τα όσα υποστήριζαν τα στελέχη της προεκλογικά, ή να «ξεχάσει» και αυτή τους συνεπείς. Απόδειξη…