Skip to main content

Όλα τα βλέμματα στο Τζάκσον Χολ

Από την έντυπη έκδοση 

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Τέλος οι θερινές διακοπές και για τους κεντρικούς τραπεζίτες, που συναντώνται την Παρασκευή στο ετήσιο, καθιερωμένο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ, στο Γουαϊόμιγκ. Την αυλαία ανοίγει ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ. Οι επενδυτές περιμένουν από τον κεντρικό τραπεζίτη των Ηνωμένων Πολιτειών απαντήσεις σε αρκετά καίρια ερωτήματα, από τις επόμενες κινήσεις της Fed στην πορεία των επιτοκίων, μέχρι τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και τις πρόσφατες αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές.

Η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας δεν είναι και τόσο ρόδινη. Οι φόβοι για διάχυση της τουρκικής κρίσης απομακρύνουν τους επενδυτές από τις αναδυόμενες αγορές. Την ίδια στιγμή, η κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας φουντώνει τις ανησυχίες για επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου. Στη λίστα κινδύνων έρχονται να προστεθούν οι ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι ο κινεζικός «δράκος» κατεβάζει ταχύτητα, απειλώντας με φρένο και την παγκόσμια ανάπτυξη.

Στις ΗΠΑ, η Fed αναμένεται να αυξήσει για τρίτη φορά φέτος τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως να είναι σίγουρη μια τέταρτη κίνηση τον Δεκέμβριο.

Στην Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της για ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι τα τέλη του έτους, διατηρώντας τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019. Όμως ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει για παράγοντες αβεβαιότητας που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ τήρησαν όλο το καλοκαίρι σιγήν ιχθύος. Θα επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο για την προγραμματισμένη συνεδρίαση, έχοντας αρκετά θέματα να συζητήσουν, τόσο εκτός όσο και εντός Ευρωζώνης. Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για τον επίλογο του QE σε μια εποχή που η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ζώνης του Ευρώ, βρίσκεται στο ραντάρ των επενδυτών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν έχει ακόμη ανακοινώσει εάν ο διοικητής, Μαρκ Κάρνεϊ, θα καταφέρει να παρευρεθεί στο Τζάκσον Χολ. Οι επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα δύσκολοι για τη Βρετανία, που βρίσκεται σε αναζήτηση συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μετά-Brexit εποχή, τον Μάρτιο του 2019. Ούτε η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας έχει διευκρινίσει ακόμη ποια στελέχη θα δώσουν το «παρών» στο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ.

Μπορεί τα ανεπίσημα ζητήματα να είναι πολλά, φουντώνοντας τις συζητήσεις στους διαδρόμους, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και το επίσημο θέμα του φετινού συμποσίου, που εστιάζει στην ολοένα και μεγαλύτερη τάση συγκέντρωσης στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Όταν όλο και λιγότερες εταιρείες ελέγχουν όλο και μεγαλύτερα μερίδια αγοράς σε πολλούς κλάδους, αυτή η συγκέντρωση μπορεί να υπονομεύσει τον ανταγωνισμό, με αρνητικές συνέπειες για καταναλωτές, εργαζομένους και την ίδια την οικονομία.

Το Τζάκσον Χολ διοργανώνεται λίγες ημέρες πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Και προσφέρει μια καλή ευκαιρία στους θεματοφύλακες της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής για off-the-record ανταλλαγές απόψεων σε θέματα που ίσως να αλλάξουν τη ροή της Ιστορίας.