Skip to main content

To «γιατί» των μικρομεσαίων

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Μπορεί η Ευρώπη στο πλαίσιο της διεθνοποίησης των αγορών να στηρίζει τα μεγάλα ή και τα τεράστια επιχειρηματικά σχήματα, ωστόσο η πραγματικότητα καταγράφει πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που στηρίζουν την ευρωπαϊκή οικονομία και κυρίως που διατηρούν τον κόσμο τους. Σε μία εποχή που οι μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις απολύουν εργαζόμενους, οι μικρομεσαίοι δικαιώνουν τη φήμη τους ως ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας.

Σταθερότητα στην αγορά εργασίας αναμένουν οι ειδικοί. H Deutsche Welle πραγματοποίησε ένα εκτενές ρεπορτάζ επί του θέματος, καθώς στη γερμανική οικονομία η ανεργία έχει αρχίσει να γίνεται σοβαρό θέμα συζήτησης. Παρά την έλλειψη στελεχών σε εξειδικευμένους κλάδους της οικονομίας, επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως η Siemens, η Deutsche Bank και η ThyssenKrupp καταργούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Κι όμως, την ίδια στιγμή, οι γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν όλο και περισσότερους εργαζόμενους. «Κάθε τόσο η απασχόληση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καταγράφει επίπεδα-ρεκόρ», λέει ο Μίχαελ Σβαρτς, αναλυτής της κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW. Και εάν όλα αυτά συμβαίνουν στον πλούσιο ευρωπαϊκό Βορρά, είναι πραγματικά άξιο απορίας γιατί με πολιτικές εγχώριες ή και εκπορευόμενες από ευρωπαϊκά όργανα στις περιπτώσεις των μνημονίων πιέζονται τόσο πολύ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, αλλά και η Ιταλία και η Ισπανία με εφαρμογή πολιτικών που ακουμπούν σε υψηλή φορολογία, και σε χαμηλή και ακριβή χρηματοδότηση;