Από την έντυπη έκδοση
Του Βασίλη Αγγέλου
*Ο Βασίλης Αγγέλου είναι διευθύνων σύμβουλος της Lux Actuaries & Consultants και πρόεδρος της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος
Είναι βέβαιο ότι η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση -σε παγκόσμιο επίπεδο-, η οποία έχει ξαφνικά αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη την καθημερινότητα τόσο των ατόμων όσο και της λειτουργίας των επιχειρήσεων. Μη έχοντας βιώσει στο παρελθόν παρόμοια κατάσταση, πώς τη διαχειριζόμαστε;
Η έλευση της πανδημίας είναι ένα γεγονός που αφενός δεν γνωρίζουμε πότε θα συμβεί και αφετέρου όταν συμβεί δεν είναι εκ των προτέρων μετρήσιμη η έκταση των επιπτώσεων που θα έχει. Αποτελεί δηλαδή ένα κίνδυνο που θα πρέπει να διαχειριστούμε. Σε ό,τι αφορά τα άτομα, παρατηρείται ότι καταφεύγουμε σε βασικές ανθρώπινες αξίες οι οποίες παραμένουν αναλλοίωτες και φαίνεται ότι στην πράξη μπορούμε έτσι να αντιμετωπίσουμε την κρίση της πανδημίας σε ατομικό επίπεδο, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην κοινωνία. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, πώς θα μπορούσαν να οργανωθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας; Και γενικότερα, πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν -στο μέτρο του ευλόγως δυνατού- τους πάσης φύσεως κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένες;
Το ERM
Η επιστήμη και οι πρακτικές του Πλαισίου Διαχείρισης Κινδύνων (ERM) έρχονται να δώσουν πολύτιμη βοήθεια για την πρακτική αντιμετώπιση αυτών των ερωτημάτων. Εφαρμόζοντας την τεχνική μεθοδολογία και την υποδομή του Πλαισίου, απεικονίζονται ξεκάθαρα, σαν ακτινογραφία, οι επιπτώσεις των κινδύνων σε έναν οργανισμό ώστε να είναι δυνατή η κατά προτεραιότητα αντιμετώπισή τους. Τα αποτελέσματα που παράγονται είναι απτά, πρακτικά και συγκεκριμένα όπως:
* η δημιουργία πλάνου δρομολογούμενων ενεργειών σύμφωνα με προτεραιότητες,
* η δημιουργία μηχανισμού διευκόλυνσης της επικοινωνίας των στελεχών εστιάζοντας στα σημαντικά θέματα,
* η δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης και επιλογής κατάλληλων μέτρων προς υιοθέτηση και υλοποίηση.
Το Πλαίσιο Διαχείρισης Κινδύνων (ERM) προϋποθέτει και ταυτόχρονα ενθαρρύνει τη συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού ώστε να υποστηριχθεί η προετοιμασία του οργανισμού τόσο καθημερινά όσο και σε αλλαγές, με σκοπό κάθε φορά τον ανάλογο περιορισμό των επιπτώσεων οποιασδήποτε μορφής και βεληνεκούς.
Θεμελιώδεις αρχές
Ως θεμελιώδεις αρχές θα μπορούσαμε να αναφέρουμε:
* τη δημιουργία κατάλληλων αλλά μικρών ομάδων στελεχών με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και εξουσίες ανά περίσταση,
* την αναγνώριση, την ανάλυση και διαχείριση βάσει προτεραιοτήτων των κινδύνων,
* τη λήψη αποφάσεων για μέτρα περιορισμού επιπτώσεων,
* την ανάπτυξη και την αναθεώρηση πολιτικών και διαδικασιών σε όλο τον οργανισμό,
* την παρακολούθηση της εξέλιξης και της ανταπόκρισης στη διαχείριση του οργανισμού που οδηγεί σε επανεξέταση.
Η πανδημία του κορονοϊού γέννησε πολλά ερωτήματα. Γιατί να μην έχουμε προετοιμαστεί για τέτοιες συνθήκες ή έστω λιγότερο ακραίες; Γιατί να υπάρχει εκτεταμένη αβεβαιότητα για το μέλλον χωρίς να έχουμε εμπεριστατωμένα αποτελέσματα το τι θα μπορούσαμε να αναμένουμε ώστε να επωφεληθούμε όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκότερες;
Για την αντιμετώπιση των παραπάνω ερωτημάτων απαιτούνται εξειδικευμένοι επαγγελματίες με εκτενή εμπειρία που θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν την πρακτική ανάπτυξη και εφαρμογή του Πλαισίου Διαχείρισης Κινδύνων, μέσω του οποίου εξετάζεται το μη αναμενόμενο και ταυτόχρονα εκπαιδεύεται το ανθρώπινο δυναμικό ώστε να ανταποκρίνεται σε οποιεσδήποτε καταστάσεις, καθώς αποτελεί μία συνεχή διαδικασία τόσο σε περιβάλλον με ευνοϊκές όσο και με αντίξοες συνθήκες.
Οι επαγγελματίες αυτοί, πέραν της υψηλής επιστημονικής τους κατάρτισης και της εμπειρίας τους, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αφενός του επιχειρηματικού μοντέλου κάθε οργανισμού και αφετέρου του κλάδου της οικονομίας που δραστηριοποιείται.
Ταυτόχρονα, η χρήση εξειδικευμένου λογισμικού για την εμπεριστατωμένη καταγραφή και εντέλει διαγραμματική αποτύπωση των συμπερασμάτων τους διασφαλίζει τη συνεχή και αποτελεσματική παρακολούθηση του Πλαισίου από τη διοίκηση του οργανισμού.
Η επιδημία του κορονοϊού αποτελεί απλώς ένα απτό παράδειγμα της επίπτωσης μη αναμενόμενων γεγονότων στην επιχειρηματική δραστηριότητα.
Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι η εκ των προτέρων πρόληψη και κατόπιν αντιμετώπιση μη αναμενόμενων γεγονότων θα πρέπει να ενσωματωθεί στον «οργανισμό» κάθε επιχείρησης. Η «λήψη του φαρμάκου» με την ονομασία Πλαίσιο Διαχείρισης Κινδύνων αποτελεί το πλέον αποτελεσματικό αντίδοτο και είναι επίκαιρο όσο ποτέ.