Skip to main content

ΑΚΥΡΟ

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Μας διαβεβαιώνουν ότι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση, όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα. Δύο εβδομάδες στην Ελλάδα, 4-6 εβδομάδες στη Γαλλία, μάλλον έναν μήνα στη Γερμανία. Παράταση στην παράταση, υπομονή στην υπομονή. Αυτή είναι η γραμμή, ενώ οι αντοχές ξέφτια έχουν γίνει σε φθαρμένο πανί.

Πετάμε από κλαδί σε κλαδί χωρίς συγκεκριμένο στόχο», σχολιάζει ο γενικός γραμματέας της Γερμανικής Εταιρείας Εντατικής Ιατρικής. Όταν αρχίζουν να δυσφορούν και οι ειδικοί, κάτι δεν πάει καλά. Τα εμβόλια είχαν πουληθεί ως η βασική στρατηγική εξόδου από την υγειονομική κρίση και η σοβαρή διαχείριση προσδοκιών ελάχιστα τις αρχές είχε απασχολήσει, ενώ δεν έχουν πολυεπενδύσει σε τεστ ανίχνευσης, ακριβή ιχνηλάτηση επαφών, ελέγχους στους χώρους εργασίας και ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας. Όσο δε για την επίταξη ιδιωτικών κλινικών, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη όπου (δεν) εφαρμόστηκε, κατέληξε σε φαρσοκωμωδία.

Ως φαίνεται, ο τουρισμός θα είναι πάλι η πραγματική επιχείρηση «Ελευθερία». Οι τουρίστες θα σταματήσουν μετά βεβαιότητας τα lockdown και την απαγόρευση κυκλοφορίας και όχι η επαρκής ανοσία. Άλλωστε, οι περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία είναι απίθανο να λάβουν την πρώτη δόση εμβολίου πριν από το καλοκαίρι. Εργαζόμενοι που ασφυκτιούν και αρκετοί κινδυνεύουν να βρεθούν μόνιμα σε επισφαλή θέση.

Σε έναν κόσμο γεμάτο ανισότητες, η πανδημία έφερε ακόμη περισσότερες. Αυτά τα «όλοι μαζί» είναι παρηγοριά της παρατεταμένης στιγμής. Η αίσθηση κοινωνικής συνοχής που επιτυγχάνεται εν μέσω πανδημίας είναι προσωρινή.

Μάρτυς η ιστορία, γεμάτη από παραδείγματα από πανδημίες που είχαν μακροχρόνιες κοινωνικές επιπτώσεις. Προσοχή, συστήνει τρόικα διαφορετική. Σε μελέτη τους τρεις οικονομολόγοι του ΔΝΤ -Φίλιπ Μπάρετ, Σοφία Τσεν και Ναν Λι- προειδοποιούν ότι η κοινωνική οργή μπορεί να εμφανιστεί, όταν τα υγειονομικά προβλήματα θα έχουν ξεπεραστεί. Μελετώντας το παρελθόν, ανακάλυψαν ένα πατρόν. Είναι 2021, όμως, όχι 1918. Είναι 2021, μα αυτό δεν θα έπρεπε να καθησυχάζει κανέναν.