Skip to main content

Το δίκαιο του ισχυρού

Αυτό που σοκάρει είναι η είδηση του θανάτου του εργαζομένου της Boeing που είχε τη θέση του διευθυντή ποιότητας και είχε εργαστεί στην εταιρεία επί 32 χρόνια.

O Μάρκος Αυρήλιος έλεγε «να βλέπεις κάτω από την επιφάνεια». Το προφανές δεν είναι πάντα αυτό που βλέπουμε, γι’ αυτό και δεν μπορεί να ειπωθεί ως αλήθεια. Το προφανές στην περίπτωση του αμερικανικού κολοσσού Boeing είναι ότι τα αεροσκάφη 737 Max έχουν παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια μια σειρά από τεχνικά προβλήματα, τα οποία έχουν εντοπιστεί από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ. Το ερώτημα είναι τι ακριβώς έχει συμβεί και εξακολουθεί να συμβαίνει πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, στις γραμμές παραγωγής, εκεί όπου χιλιάδες εργαζόμενοι συναρμολογούν τα μέρη του «εμβληματικού αεροσκάφους» της Boeing.

Αυτό που σοκάρει είναι η είδηση του θανάτου του εργαζομένου της Boeing που είχε τη θέση του διευθυντή ποιότητας και είχε εργαστεί στην εταιρεία επί 32 χρόνια. Ο άνθρωπος αυτός βρέθηκε νεκρός λίγο προτού καταθέσει εκ νέου στο δικαστήριο, στο πλαίσιο της γενικότερης πληροφόρησης που είχε δώσει στις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες για τα κενά ασφαλείας στην κατασκευή των Max. Είχε μιλήσει για τις πιέσεις που δέχονταν οι εργαζόμενοι να κατασκευάζουν γρήγορα νέα αεροσκάφη, με διακύβευμα την ασφάλεια των πτήσεων, κάτι που η εταιρεία φυσικά διαψεύδει.

Σύμφωνα με τις Αρχές, ο 62χρονος υπάλληλος πέθανε από «αυτοπροκαλούμενο» τραύμα και η αστυνομία διεξάγει έρευνα.

Στην εξέλιξη αυτή, κάτι λείπει από το «παζλ της λογικής» και είναι εύλογο να γεννιούνται ερωτήματα: Μήπως είχε τύψεις γιατί δεν είπε την αλήθεια, μήπως δέχθηκε πιέσεις επειδή είπε την αλήθεια, ή πράγματι ήταν αυτοκτονία;

Δημιουργείται όμως και η εξής απορία: Πολλοί ήξεραν, αλλά αυτός είχε το θάρρος να μιλήσει. Ποιον όμως συνέφερε να μη μιλήσει; Δυστυχώς, δεν θα μπορέσει να καταθέσει και εμείς να μάθουμε την αλήθεια. Μπορούμε όμως να τη φανταστούμε…