Skip to main content

Πάλι μέτρα;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI

Νωπές είναι και οι μνήμες από τη δολοφονία στη Θεσσαλονίκη του Άλκη Καμπανού, τον Φεβρουάριο του 2022, επειδή δεν άρεσε στους δολοφόνους του η ομάδα που υποστήριζε ο ίδιος.

Προ τεσσάρων μηνών η χώρα θρηνούσε για τον άδικο χαμό του Μιχάλη Κατσουρή, ο οποίος μαχαιρώθηκε από Κροάτες και Έλληνες οπαδούς, πίνοντας τον καφέ του στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Νωπές είναι και οι μνήμες από τη δολοφονία στη Θεσσαλονίκη του Άλκη Καμπανού, τον Φεβρουάριο του 2022, επειδή δεν άρεσε στους δολοφόνους του η ομάδα που υποστήριζε ο ίδιος.

Τα περιστατικά αυτά σόκαραν την ελληνική κοινωνία και ακολούθησε πυρετός συσκέψεων, αρμοδίων και αναρμοδίων και αποφασίστηκαν μέτρα για την πάταξη της οπαδικής βίας.

Τον περασμένο Αύγουστο μάλιστα, λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, κλήθηκε στην Αθήνα και ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντρ Τσεφέριν, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και ανακοινώθηκαν μέτρα.

Όμως, την προηγούμενη Κυριακή, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τις ανακοινώσεις του Αυγούστου, είχαμε στον Βόλο τη σύρραξη οπαδών και αστυνομικών με τη χρήση χημικών εντός και εκτός του γηπέδου.

Ήταν, όπως αποδείχτηκε, τα «προεόρτια» των προχθεσινών επεισοδίων μεταξύ οπαδών (ίδιας απόχρωσης με εκείνους του Βόλου) και αστυνομικών στον αγώνα βόλεϊ στον Ρέντη, που οδήγησαν στο θλιβερό περιστατικό με τον σοβαρό τραυματισμού του αστυνομικού από φωτοβολίδα που εκτόξευσε οπαδός.

Τι δείχνει αυτή η αλληλουχία των γεγονότων; Ότι μέτρα ανακοινώνονται αλλά ξεχνιούνται λίαν συντόμως.

Αν είχαν εφαρμοστεί τα μέτρα του Αυγούστου, το πιθανότερο είναι να μην είχαμε έναν νεαρό αστυνομικό να δίνει μάχη για τη ζωή του. Όμως, δεν εφαρμόστηκαν.

Σήμερα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών ξανά για την οπαδική βία εντός και εκτός των αθλητικών χώρων.

Το πιθανότερο είναι ότι θα ακουστούν ξανά όσα ακούσαμε τον Αύγουστο, τον Φεβρουάριο του 2022 και προγενέστερα, μετά από αντίστοιχα συμβάντα οπαδικής βίας.

Αν πραγματικά θέλουν αποτελέσματα, μπορούν, σήμερα, να αποφασίσουν ένα μόνο μέτρο.
Να εφαρμόσουν τα μέτρα που αποφάσισαν τον Αύγουστο.