Skip to main content

Καμπανάκι

Η διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής απαιτεί εγρήγορση και επαγρύπνηση

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας εκπέμπουν ένα διπλό μήνυμα για την οικονομία, που επηρεάζει την εξέλιξη του ΑΕΠ και θετικά και αρνητικά.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ μήνυμα αφορά τον τουρισμό και είναι το αισιόδοξο. Όπως φαίνεται, ο στόχος για την επίτευξη καλύτερων επιδόσεων, σε σχέση με το «στοιχειωμένο» 2019, πιθανότατα επιτυγχάνεται.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ μήνυμα είναι ανησυχητικό, καθώς καταγράφει αισθητή μείωση της αξίας των εξαγωγών τον Αύγουστο κατά 12,7% (χωρίς τα πετρελαιοειδή).

ΠΙΟ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ είναι η υποχώρηση της αξίας των εξαγωγών για τρίτο διαδοχικό μήνα από τον Ιούνιο, όταν και ανακόπηκε η ανοδική τους πορεία.

ΜΕ ΒΑΣΗ τις συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια οικονομία και κυρίως στις χώρες
υποδοχής των εξαγωγών μας, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει η κάμψη των εξαγωγών. Κύριοι αποδέκτες των εξαγώγιμων ελληνικών αγαθών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες απορροφούν το 66,7% του συνόλου. Όταν οι
οικονομίες των βασικών μας εμπορικών εταίρων επιβραδύνονται και φλερτάρουν με την
ύφεση, είναι φυσικό επακόλουθο η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης και άρα και των
εισαγωγών τους.

ΕΦΟΣΟΝ συνεχιστεί η ίδια πορεία τους επόμενους μήνες, θα απειληθεί ο ετήσιος στόχος για βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων φέτος, εξέλιξη που θα έχει αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ.

ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ, όλες οι οικονομίες δοκιμάζονται από τα υψηλά επιτόκια, την ακρίβεια των τροφίμων και το «ασανσέρ» των τιμών των ενεργειακών αγαθών. Με την προσθήκη, δε, και των γεωπολιτικών εξελίξεων, με τα ανοιχτά μέτωπα σε Ουκρανία και Μ. Ανατολή, συντίθεται ένα σκηνικό της απόλυτης αβεβαιότητας για την οικονομία.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ οικονομία μέχρι τώρα έχει διατηρηθεί σε ασφαλή αναπτυξιακή τροχιά, μακριά από την επικίνδυνη ζώνη, αλλά στην οικονομία (όπως και στη ζωή) τίποτα δεν είναι δεδομένο.

ΣΕ ΕΝΑ τόσο ασταθές διεθνές περιβάλλον, η διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής απαιτεί εγρήγορση και επαγρύπνηση.