Skip to main content

Ο Μπάιντεν και ο τετραγωνισμός του κύκλου

REUTERS/Jonathan Ernst

Οι  ΗΠΑ δεν εμπιστεύονται τον ισραηλινό πρωθυπουργό αλλά η υποστήριξη προς το Ισραήλ είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στην αμερικανική πολιτική που δεν πρόκειται να αλλάξει

Μια δύσκολη αποστολή αναμένει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που μεταβαίνει αύριο στο Ισραήλ και την Ιορδανία: Θα εκφράσει μεν την αμέριστη συμπαράσταση στο Ισραήλ, αλλά θα προσπαθήσει ταυτόχρονα στο παρασκήνιο να πείσει την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι δεν πρέπει να διευρυνθεί η σύγκρουση, ιδιαίτερα με το Ιράν. Συνεπώς, η απάντηση του Ισραήλ στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς δεν θα πρέπει να είναι δυσανάλογη.

Ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να λέει πώς δεν υπάρχουν στοιχεία για άμεση εμπλοκή του Ιράν στην επίθεση της Χαμάς. Κυρίως, γιατί  δεν θέλει να δώσει μια δικαιολογία στο Ισραήλ να επιτεθεί στην Τεχεράνη. Αλλά και να αποφευχθεί η ολομέτωπη εμπλοκή της Χεζμπολάχ στη σύγκρουση.

Οι  Ηνωμένες Πολιτείες δεν εμπιστεύονται επίσης, τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά η υποστήριξη προς το Ισραήλ είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στην αμερικανική πολιτική που δεν πρόκειται να αλλάξει.

Το γεγονός ότι ο Μπάιντεν έχει δηλώσει δημόσια ότι είναι κατά της κατοχής της Γάζας μπορεί να αυξήσει λίγο την πίεση. Από την πρώτη μέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η ισραηλινή απάντηση πρέπει να εμπίπτει στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Ο Λευκός Οίκος υπογράμμισε μάλιστα ότι είχε επιμείνει σε αυτό στις επαφές με τον Νετανιάχου. Για τις ΗΠΑ, η καταστροφή της Γάζας, με τον θάνατο ή τον εκτοπισμό χιλιάδων αμάχων, θα επιδεινώσει το πρόβλημα.

Ο στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή είναι να γίνει πιο σταθερή η περιοχή, διατηρώντας έναν ρόλο που θα εγγυάται τα αμερικανικά συμφέροντα και όσο το δυνατόν περισσότερους συμμάχους. Η περιοδεία του  υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στις πρωτεύουσες της περιοχής, αυτό τον σκοπό είχε, άλλωστε.

Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον θέλει επίσης να παραμερίσει την Κίνα, η οποία αφού ευνόησε την ιστορική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, στοχεύει και σε πρωταγωνιστικό ρόλο στη Μέση Ανατολή.

Από την άλλη πλευρά, και η Ρωσία θέλει επίσης να παίξει ρόλο: ο Πούτιν τηλεφώνησε στον Νετανιάχου λέγοντας ότι ήταν έτοιμος να προτείνει μια διπλωματική λύση.

Ηδη, διαμορφώνεται η ιδέα ενός σχεδίου διαχείρισης της Γάζας με τη συνεργασία του Αραβικού Συνδέσμου και των Ηνωμένων Εθνών.  Το Ισραήλ θέλει να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη γύρω από τη Γάζα. Ένα συμφωνημένο διεθνές σχέδιο σε αυτόν τον τομέα είναι πάντα καλό, το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και όταν επιτεύχθηκαν συμφωνίες, τελικά δεν εφαρμόστηκαν. Εμειναν στα χαρτιά.

Οι αποφάσεις του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό για δύο κράτη, έχουν αγνοηθεί άλλωστε από το Ισραήλ εδώ και δεκαετίες.

Αλλά και η Χαμάς, που παίζει πλέον τον βασικό ρόλο στο Παλαιστινιακό, δεν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με το Ισραήλ, το οποίο με τη σειρά του, ειδικά με την κυβέρνηση που υπάρχει τώρα, δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει ειρήνη.

Ο κύκλος είναι αδύνατον να τετραγωνιστεί. Ειδικά στα σοκάκια της Μέσης Ανατολής!