Skip to main content

Η αποδοκιμασία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Alexandros Michailidis / SOOC

Ο Μπορέλ άδειασε την πρόεδρο της Κομισιόν

«Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  δεν εκπροσωπεί τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ! Την πρωτοφανή αυτή διευκρίνιση έκανε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ , όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση που είχαν προκαλέσει αναταραχή.

Η φον ντερ Λάιεν που επισκέφθηκε την Παρασκευή το Ισραήλ, εξέφρασε -και πολύ σωστά-την υποστήριξη της ΕΕ στο εβραϊκό κράτος μετά την τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε από τη Χαμάς. Αλλά έμεινε εκεί.

Η  πρόεδρος της Επιτροπής δεν αναφέρθηκε στους αδιάκριτους Ισραηλινούς  βομβαρδισμούς, τις διακοπές ρεύματος και νερού στη Γάζα , την εντολή μαζικής εκκένωσης 1,1 εκατομμυρίων κατοίκων από τη βόρεια Γάζα.

Μετά την κατακραυγή μόνο, αναγκάστηκε η φον ντερ Λάιεν να στείλει διορθωτική (!) δήλωση και να τονίσει την ανάγκη «σεβασμού του διεθνούς δικαίου» και από το Ισραήλ. Για να κατευνάσει μάλιστα τις αντιδράσεις που προκάλεσε το ταξίδι της στο Τελ Αβίβ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι τριπλασιάζει την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα!

Απαράδεκτη, σε κάθε περίπτωση η στάση της προέδρου της Κομισιόν.

Η πολιτισμένη Ευρώπη δεν μπορεί να διεκδικεί ηθική υπεροχή, αλλά να καταφεύγει σε διπλά μέτρα και σταθμά! Ο Μπορέλ υπογράμμισε τη «σαφή» ευρωπαϊκή θέση: «Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά, όπως κάθε δικαίωμα, έχει όρια, τα οποία είναι αυτά των διεθνών και ανθρωπιστικών νόμων», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αδειάζοντας με πάταγο την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν.

Ήδη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ συγκαλεί την Τρίτη διαδικτυακά, έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να καθορίσει η Ευρώπη μια κοινή θέση και μια σαφή και ενιαία γραμμή δράσης στο Μεσανατολικό.

Το ερώτημα είναι βέβαια αν στο Συμβούλιο η φον ντερ Λάιεν θα σφυρίζει αδιάφορα για άλλη μία φορά ή θα αναγκαστεί να κρατά …ομπρέλα!