Skip to main content

Ο ύπνος του δικαίου

REUTERS/Stringer

Ποιοι μπορούν να αλλάξουν την πορεία προς την καταστροφή;

Πριν από 70 χρόνια, στις 19 Απριλίου 1953  ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ προειδοποιούσε για το κόστος του πολέμου για τον αμερικανικό λαό: «Κάθε όπλο που κατασκευάζεται, κάθε βλήμα που εκτοξεύεται, είναι τελικά μια κλοπή από εκείνους που πεινάνε και δεν έχουν να φάνε, που  κρυώνουν και δεν έχουν ρούχα».

Η ρήση του  Αϊζενχάουερ είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ σήμερα,15 μήνες μετά τη ρωσική εισβολή και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Ολοι εμφανίζονται ανυποχώρητοι και βυθίζονται όλο και πιο βαθιά στην πολεμική λογική. Η λέξη ειρήνευση δεν υπάρχει ούτε ως φαντασίωση.

Ολοι φυσικά ξορκίζουν τον πόλεμο ως… καρκίνο. Μόνο που το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία γίνεται όλο και περισσότερο ανυπολόγιστο.

Κατ’αρχήν είναι μια αδιανόητη καταστροφή από ανθρωπιστική άποψη. Κάπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι – σχεδόν το 40%  του ουκρανικού πληθυσμού – εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια. Πάνω από 7.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και αυτοί είναι μόνο οι αριθμοί που επιβεβαίωσε ο ΟΗΕ. Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων αμάχων είναι σίγουρα μεγαλύτερος. Υπολογίζεται επίσης ότι περισσότεροι από 100.000 στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν και από τις δύο πλευρές. Ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδότησε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σχεδόν οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες.

Η οικονομία της Ουκρανίας συρρικνώθηκε κατά τουλάχιστον 35 % κατά τη διάρκεια του πολέμου. Παρά την οικονομική βοήθεια 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρείχαν μόνο οι φορολογούμενοι των ΗΠΑ, επιπλέον των 67 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε στρατιωτική βοήθεια.

Το Αμερικανικό Κογκρέσο κατάφερε τελικά να εγκρίνει τη συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, για να είναι δυνατή και η απογείωση των αμυντικών δαπανών. Ο ετήσιος προϋπολογισμός  του Πενταγώνου έφτασε σχεδόν τα 900 δισεκατομμύρια δολάρια  Οπως αναφέρει το Ινστιτούτο Κουίνσι, η δαπάνη για ένα μόνο βομβαρδιστικό Β2 αντιστοιχεί σε αυτή 80 λυκείων ή σχεδόν 23.000 ετήσιους μισθούς δασκάλων .
Αλλά και στη Ρωσία,ο Πούτιν αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες κατά περίπου 9,2%, σε περίπου 86,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό ισοδυναμεί με 4,1 % του ΑΕΠ της Ρωσίας για το 2022, από 3,7% το 2021.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ουκρανίας το 2022 έφτασαν τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια.Αύξηση κατά ….640%:

Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες μιας χώρας που καταγράφηκε ποτέ σε στοιχεία από το Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI).

Φυσικά κάποιοι χαίρονται: Οι αμυντικές βιομηχανίες παγκοσμίως είναι ικανοποιημένες με τα κρατικά σχέδια επανεξοπλισμού και στρατιωτικοποίησης από όλες τις πλευρές κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ουκρανίας. Οι τιμές των μετοχών τους εκτινάχθηκαν στα ύψη : Lockheed Martin, άνοδος 37%,Northrop Grumman, 41%, Raytheon, αύξηση 17% και General Dynamics, άνοδο 19%. Ο γερμανικός κατασκευαστής όπλων Rheinmetall είδε επίσης τη μετοχή τουα κάνει άλμα 93%  λίγο μετά την έναρξη του πολέμου .

Πίσω από τον πόλεμο, την παγκόσμια αντιπαράθεση και τη «λαχτάρα για θάνατο», κρύβεται όμως ένα λόμπι πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Λομπίστες με στενές μακροχρόνιες σχέσεις με στελέχη των υπουργείων Αμυνας και μέλη των κοινοβουλίων σε όλον τον κόσμο. Είναι το λεγόμενο «φαινόμενο της περιστρεφόμενης πόρτας», στο οποίο εκπρόσωποι των  κατασκευαστών όπλων μεταπηδούν στην πολιτική και το αντίστροφο.
Από τη ρωσική εισβολή, τα γεράκια έχουν αποκτήσει επίσης μεγαλύτερη πολιτική επιρροή στη Ρωσία, καθώς και στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Στο Κρεμλίνο, σκληροπυρηνικοί όπως ο αρχηγός των μισθοφόρων «Βάγκνερ», Γεβγκένι Πριγκοπζιν
έχουν γίνει οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από την κλιμάκωση του πολέμου από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ρώσοι ειδικοί κάνουν λόγο για τη φιλοδοξία του Πριγκόζιν  για την προεδρία της χώρας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μάχες και αναταραχές στην ίδια τη Μόσχα.

Ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες και μεταξύ των συμμάχων τους στην Ευρώπη, μετριοπαθείς φωνές δύσκολα ακούγονται στο πολιτικό κατεστημένο και στα κορυφαία μέσα ενημέρωσης ή ωθούνται στο περιθώριο.

Και την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ διεξάγουν έναν πόλεμο διά αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία, Αμερικανοί στρατηγοί και σκληροπυρηνικοί κύκλοι στην Ουάσιγκτον προετοιμάζονται από καιρό για έναν πόλεμο κατά της Κίνας. Ποιοι μπορούν να αλλάξουν αυτή την πορεία προς την καταστροφή; Αν σκέφτεστε τα κινήματα ειρήνης, καλύτερα να γυρίσουμε από το άλλο πλευρό και να  συνεχίσουμε τον ύπνο του δικαίου…