Skip to main content

Λήξη συναγερμού στις ΗΠΑ-Απετράπη ο κίνδυνος κήρυξης στάσης πληρωμών

Πλέον μένει απλώς να κυρώσει το σχέδιο νόμου ο Τζο Μπάιντεν.

Απετράπη οριστικά ο κίνδυνος οι ΗΠΑ να αναγκαστούν να κηρύξουν στάση πληρωμών την 5η Ιουνίου, μετά την έγκριση και της Γερουσίας για το σχέδιο νόμου που αναστέλλει ως την 1η Ιανουαρίου 2025 το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους. Το νομοσχέδιο είχε λάβει επίσης την έγκριση από την Βουλή των Αντιπροσώπων την προηγούμενη ημέρα.

Το σχέδιο νόμου έλαβε 63 ψήφους υπέρ και 36 κατά. Ψηφίστηκε από μετριοπαθείς και από τα δύο κόμματα, πολλοί από τους οποίους εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους σχετικά με ορισμένα μέρη της συμφωνίας. Ωστόσο, φάνηκαν πεπεισμένοι ότι δεν άξιζαν να διακινδυνεύσουν τον όλεθρο που θα προκαλούσε μια χρεοκοπία.

«Αν το κάνουμε αυτό δεν θα χρεοκοπήσουμε», όπως το έθεσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στο σώμα αυτό της Βουλής των Αντιπροσώπων Τσακ Σούμερ λίγο πριν από την ψηφοφορία. «Αυτό είναι πολύ, πολύ σημαντικό».

Πλέον μένει απλώς να το κυρώσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε καταλήξει στην συμφωνία με τον πρόεδρο της Βουλής Κέβιν Μακάρθι και σχεδιάζει να την υπογράψει λίγες μέρες πριν από την ημερομηνία που είχε οριστεί ως ορόσημα για ενδεχόμενη επικείμενη χρεοκοπία των ΗΠΑ.

Το κείμενο, καρπός σκληρών και πικρών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση του ογδοντάρη Δημοκρατικού και των αντιπολιτευόμενων Ρεπουμπλικάνων, θα επιτρέψει στην αμερικανική κυβέρνηση να συνεχίσει να καλύπτει όλες τις υποχρεώσεις της το διάστημα ως και μετά τις εκλογές της επόμενης χρονιάς, με αντάλλαγμα εκτεταμένες περικοπές των προβλεπόμενων δημοσίων δαπανών.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ικανοποίηση για την ψηφοφορία στη Γερουσία το βράδυ της Πέμπτης [σ.σ. σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας] με την οποία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο που αναστέλλει το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους μέχρι το 2025.

Σχολιάζοντας την έγκριση που έλαβε το σχέδιο νόμου από το αμερικανικό Κογκρέσο, ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για «μεγάλη νίκη για την οικονομία μας και για τον αμερικανικό λαό».

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, ανέφερε ότι «αδημονεί» να υπογράψει το κείμενο, καρπό σκληρών και πικρών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και τους αντιπολιτευόμενους Ρεπουμπλικάνους, που θα επιτρέψει στο κράτος να συνεχίσει να καλύπτει όλες τις υποχρεώσεις του το διάστημα ως και μετά τις εκλογές της επόμενης χρονιάς, με αντάλλαγμα εκτεταμένες περικοπές των προβλεπόμενων δημοσίων δαπανών.