Skip to main content

Sipri: Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες σε νέο ρεκόρ

REUTERS/Simon Johnson

Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, ο κόσμος όλος δαπάνησε περισσότερα χρήματα στον στρατό από ό,τι τον προηγούμενο χρόνο.

Ποτέ ο κόσμος δεν ξόδεψε τόσα χρήματα για εξοπλισμούς, όσο τον τελευταίο χρόνο. Οι αμυντικοί προϋπολογισμοί εκτοξεύθηκαν, ειδικά στην Ευρώπη, σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο της Στοκχόλμης Sipri.

Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, ο κόσμος όλος δαπάνησε περισσότερα χρήματα στον στρατό από ό,τι τον προηγούμενο χρόνο.

Ιδιαίτερα μετά τον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, οι αμυντικές δαπάνες σε όλον τον πλανήτη αυξήθηκαν το 2022 κατά 3,7%, στα 2,24 τρισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 2,04 τρισεκατομμύρια ευρώ). «Η σταθερή αύξηση των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών τα τελευταία χρόνια είναι ένα σημάδι ότι ζούμε σε έναν όλο και πιο ανασφαλή κόσμο», δήλωσε η ερευνήτρια του Sipri, Ναν Τιάν. «Τα κράτη ενίσχυαν τους στρατούς τους – και δεν περιμένουμε ότι αυτό το περιβάλλον θα αλλάξει προς το καλύτερο στο εγγύς μέλλον», προσθέτει.

Με διαφορά η μεγαλύτερη αύξηση των αμυντικών δαπανών σημειώθηκε στην Ευρώπη, με προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό αύξηση 13%. Πρόκειται για την υψηλότερη ετήσια αύξηση από την περίοδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην απότομη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στη Ρωσία και την Ουκρανία. Αλλά σύμφωνα με το Sipri, η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και οι ανησυχίες για μια ισχυρότερη απειλή από τη Ρωσία επηρέασαν επίσης τις αποφάσεις για αμυντικές δαπάνες  πολλών άλλων χωρών.

Οι ανησυχίες για τη Ρωσία έχουν συσσωρευτεί εδώ και πολύ καιρό. Πολλές χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ έχουν υπερδιπλασιάσει τις στρατιωτικές τους δαπάνες από το 2014 – το έτος της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Το 2022, τα κράτη της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης ξόδεψαν συνολικά 345 δισεκατομμύρια δολάρια (315 δισεκατομμύρια ευρώ) – για τον στρατό. Προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό, ξεπέρασαν για πρώτη φορά το έτος 1989, όταν τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 είχε άμεσο αντίκτυπο στις αποφάσεις αυτών των χωρών, κάτι που αντικατοπτρίστηκε στα πολυετή σχέδια για αύξηση των δαπανών», δήλωσε ο ειδικός του Sipri, Ντιέγκο Λόπες ντα Σίλβα.

Πρωταθλητές οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο ξεκάθαρος ηγέτης όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες. Μετά από αύξηση 0,7%, κατέληξαν να ξοδέψουν 877 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 19,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Αυτό τους δίνει μερίδιο 39%  των παγκόσμιων δαπανών και είναι τριπλάσιο εκείνο της δεύτερης Κίνας, οι αμυντικές δαπάνες της οποίας εκτιμώνται σε 292 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ρωσία αύξησε τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά 9,2% σε περίπου 86,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ανεβαίνοντας  από την πέμπτη στην τρίτη θέση.

Η Ινδία και η Σαουδική Αραβία συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα, ακολουθούμενη από τη Γερμανία στην έβδομη θέση, μετά από αύξηση  2,3% με 55,8 δισ. δολάρια,πίσω από τη Μεγάλη Βρετανία.

Η Ανατολική Ασία εξοπλίζεται επίσης

Και η Ουκρανία; Η αύξηση κατέγραψε ένα επιβλητικό 640%- το υψηλότερο που έχει εγγραφεί ποτέ από το Sipri για μια χώρα σε ένα μόνο έτος. Με τις στρατιωτικές δαπάνες τώρα να ανέρχονται στα 44 δισεκατομμύρια δολάρια, μη συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής υποστήριξης και των δωρεών εξοπλισμού από το εξωτερικό, η Ουκρανία ανέβηκε ξαφνικά από την 36η θέση στην 11η θέση.

Εκτός από τον πόλεμο της Ουκρανίας, το Sipri εντόπισε έναν άλλο λόγο για την παγκόσμια αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες : τις εντάσεις στην Ανατολική Ασία. Οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες στην Ασία και την Ωκεανία αυξήθηκαν κατά 2,7%,στα 575 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Κίνα σημείωσε αύξηση κατά 4,2%, η Ινδία 6,0% και η Ιαπωνία με 5,9%,καταγράφοντας συνολικά σχεδόν τα τρία τέταρτα των περιφερειακών αμυντικών δαπανών.

Η ετήσια έκθεση Sipri για τις στρατιωτικές δαπάνες σε όλο τον κόσμο θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη συλλογή δεδομένων του είδους της στον κόσμο.