Skip to main content

Ας αφήσει ο πόλεμος και κάτι θετικό

Reuters/ DAVID W CERNY

Βέβαια, στην Ελλάδα η θετική αυτή επίδραση γίνεται αντιληπτή με χρονοκαθυστέρηση λόγω της ιδιομορφίας της αγοράς ενέργειας

Γεγονός είναι ότι οι τιμές φυσικού αερίου έχουν εμφανίσει το τελευταίο διάστημα νέα, αισθητή πτώση διεθνώς, δημιουργώντας κλίμα ευφορίας και αισιοδοξίας στην επιχειρηματική κοινότητα, όπως και στην κυβέρνηση.

Βέβαια, στην Ελλάδα η θετική αυτή επίδραση γίνεται αντιληπτή με χρονοκαθυστέρηση λόγω της ιδιομορφίας της αγοράς ενέργειας, όπου οι τιμές υπολογίζονται με βάση τα δεδομένα του προηγούμενου μήνα.

Ωστόσο, το… πάρτι που περιμένει η αγορά για τις χαμηλές τιμές ενέργειας δεν θα έρθει ούτε τον Μάρτιο. Ακόμη και σήμερα, όπως καταμαρτυρούν παράγοντες της επιχειρηματικής κοινότητας, οι διεθνείς τιμές ενέργειας είναι δύο ή και τρεις φορές υψηλότερες από τα επίπεδα που διαμορφώνονταν πριν από την πανδημία.

Η στιγμή που η αγορά θα μπορεί πραγματικά να χαρεί θα έλθει μετά την άνοιξη, οπότε η ζήτηση για ενέργεια θα μειωθεί αισθητά, παρασύροντας ανάλογα και τις τιμές ενέργειας.

Στο μεσοδιάστημα, αν μπορούμε όλοι μας να κάνουμε κάτι, είναι να μην ξεχνάμε ότι η προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας συνεχίζεται ανεξάρτητα από την πορεία των τιμών. Η Ευρώπη μέχρι και τον επόμενο χειμώνα θα πρέπει να γεμίσει εκ νέου τις αποθήκες της με αποθέματα ενέργειας. Και η ευθύνη για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου βαραίνει όλους τους πολίτες, τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες.

Η «πράσινη» συνείδηση αποτελεί δείγμα υπεύθυνης… γραφής των κοινωνιών στα περιβαλλοντικά θέματα και η βιώσιμη ανάπτυξη δείγμα υγιούς επιχειρηματικής δράσης.

Ας ελπίσουμε ότι η εμπειρία του πολέμου που βιώνει η ευρωπαϊκή οικονομία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα αφήσει και ένα θετικό στοιχείο. Την τόνωση της πράσινης συνείδησης στον μέσο Ευρωπαίο πολίτη, τον μέσο Ευρωπαίο επιχειρηματία.