Skip to main content

Βενεζουέλα: «Σβήνουν» οι ελπίδες για τους αγνοούμενους – 33 άνθρωποι διασώθηκαν το Σαββατοκύριακο

MIGUEL MEDINA/Pool via REUTERS

Οι πρώτες 48 έως 72 ώρες μετά τον σεισμό θεωρούνται κρίσιμες- Συνεχίζονται οι προσπάθειες των διασωστών- Κάτοικοι υποχρεώνουν στρατιωτικούς να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό των επιζώντων δίνουν τα σωστικά συνεργεία από περίπου 20 χώρες που έχουν φτάσει στη Βενεζουέλα, μετά τους ισχυρούς σεισμούς που έχουν κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 1.400 ανθρώπους, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια, σύμφωνα με την μεταβατική πρόεδρο Ντέλσι Ροντρίγκεζ.  Ανάμεσά τους ήταν δύο 11χρονα αγόρια, τα οποία διασώθηκαν σε ξεχωριστές επιχειρήσεις με διαφορά ωρών το ένα από το άλλο την Κυριακή.

Ο πρώτος ανήλικος, ο Μοϊσές, διασώθηκε έπειτα από πολύωρη επιχείρηση, με βίντεο να τον δείχνει να ανασύρεται από τα συντρίμμια με τα μάτια του καλυμμένα για να προστατευθούν από το έντονο φως, ενώ οι διασώστες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Η Εθνική Μονάδα Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών (UNGRD) της Κολομβίας δήλωσε ότι ο Μοϊσές ήταν θαμμένος κάτω από περίπου 3 μέτρα συντρίμμια και η ομάδα διάσωσης αφιέρωσε έξι ώρες διεξάγοντας «εργασία υψηλής ακρίβειας» το Σάββατο για να τον φτάσει. Το Reuters ανέφερε ότι ένας διασώστης ακούστηκε στον ασύρματο να λέει ότι το νεαρό αγόρι βρέθηκε κοντά στην αδερφή και τη μητέρα του, οι οποίες είχαν χάσει τη ζωή τους.

Λίγες ώρες αργότερα, η Ντέλσι Ροδρίγκεζ ανακοίνωσε τη διάσωση και δεύτερου 11χρονου αγοριού στην πόλη Καραμπαγιέδα, δημοσιεύοντας σχετικό βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτές τις ώρες, κάθε ζωή είναι ελπίδα για τη Βενεζουέλα», έγραψε.

Στην ίδια περιοχή, που είναι ανάμεσα σε αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο, ομάδες από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ διέσωσαν έναν πατέρα και τον έφηβο γιο του από τα ερείπια την Κυριακή, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ωστόσο, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εξακολουθούν να αγνοούνται, με την ώρα σβήνουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό περισσότερων επιζώντων καθώς ότι οι πρώτες 48 έως 72 ώρες μετά τον σεισμό θεωρούνται κρίσιμες.

Αν και το κρίσιμο χρονικό περιθώριο των 72 ωρών είχε παρέλθει, οι διασώστες συνεχίζουν τις προσπάθειές τους, θεωρώντας ότι είναι δυνατό να εντοπιστούν ακόμα ζωντανοί παγιδευμένοι στα συντρίμμια, ειδικά αν είχαν πρόσβαση σε τροφή και νερό.

Οι δύο ισχυροί σεισμοί μεγέθους 7,2 και 7,5 Ρίχτερ, που σημειώθηκαν με διαφορά μόλις 39 δευτερολέπτων, προκάλεσαν την κατάρρευση εκατοντάδων κτιρίων και άφησαν πίσω τους μια ανυπολόγιστη ανθρωπιστική καταστροφή.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, μέχρι την Κυριακή, τουλάχιστον 1.450 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους σεισμούς, με την Ροντρίγκεζ να κάνει λόγο για την «πιο βάναυση φυσική καταστροφή» στην ιστορία της Βενεζουέλας καθώς τουλάχιστον 189 κτίρια κατέρρευσαν τελείως.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι ο αριθμός των αγνοουμένων είναι περίπου 50.000.

Κάτοικοι υποχρεώνουν στρατιωτικούς να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις

Κάτοικοι εξαγριωμένοι για την παθητική στάση στρατιωτικών υποχρέωσαν την Κυριακή μέλη μονάδας ανεπτυγμένης σε σεισμόπληκτη περιοχή να πάρουν τσάπες και φτυάρια και να συμμετάσχουν στην απομάκρυνση συντριμμιών σε ακίνητο που κατέρρευσε, σύμφωνα με ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

«Η χώρα σας χρειάζεται. Αφήστε κάτω τα όπλα, αφήστε κάτω τις σφαίρες», φώναζε με αγανάκτηση άνδρας, ανάμεσα σε δεκάδες άλλους, απευθυνόμενος σε στρατιωτικό στην περιοχή Ταναγουαρένα (Καραβαγιέδα) στην πολιτεία Λα Γουάιρα, που σαρώθηκε από τους καταστροφικούς σεισμούς.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.