Skip to main content

Απλές… ασπιρίνες

Βροχή συνεχίζουν να πέφτουν τα επιδόματα και οι ενισχύσεις. Ήδη μετράμε τα fuel pass Ι και fuel pass ΙΙ για τον περιορισμό του αυξημένου κόστους αγοράς βενζίνης, την επιδότηση των υπερβολικά υψηλών τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, την επιδότηση των τιμών φυσικού αερίου, το επίδομα θέρμανσης, την επιδότηση των 60 εκατ. ευρώ στους αγρότες για την προμήθεια λιπασμάτων, την έκτακτη ενίσχυση για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους που καταβλήθηκε τρεις φορές (200 ευρώ αρχικά, 250 ευρώ το περασμένο Πάσχα και 250 ευρώ ως «επιταγή ακρίβειας» για τα φετινά Χριστούγεννα), τα 600 ευρώ έκτακτη ενίσχυση προς τους αστυνομικούς και τους εργαζόμενους στο Λιμενικό Σώμα.

Και, νωρίτερα, επί εποχής Covid-19…

Τα δύο προγράμματα «Γέφυρα Ι» και «Γέφυρα ΙΙ» υπέρ ενίσχυσης δανειοληπτών της στεγαστικής πίστης, τις επτά σε αριθμό επιστρεπτέες προκαταβολές ύψους 8,2 δισ. ευρώ, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν ακόμη επιστραφεί, την πρωτοβουλία του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τις αναστολές συμβάσεων, το πρόγραμμα «ΣΥΝεργασία» για την επιδότηση του μισθού, την επιδότηση πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων, ενώ, βέβαια, τώρα συζητείται ένα ακόμη πρόγραμμα «Γέφυρα», το τρίτο σε σειρά, για τη στεγαστική πίστη, μετά την έκρηξη των επιτοκίων.

Δεν… συζητάμε για τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις προς αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές, που δίδονται επί δεκαετίες…

Μάθαμε να ζούμε με τα επιδόματα και δυστυχώς θα… ξεμάθουμε δύσκολα. Πολλές, αν όχι οι περισσότερες, έκτακτες ενισχύσεις της κυβέρνησης χορηγούνται λόγω της γενικότερης οικονομικής απαξίωσης μισθών, αμοιβών και συντάξεων από την εποχή της κρίσης χρέους. Η πληγή που άνοιξε ήταν τόσο βαθιά, που θα απαιτήσει δεκαετίες για να κλείσει, και όσο η μια κρίση θα διαδέχεται την άλλη τόσο η περίοδος «αποθεραπείας» της κοινωνίας θα επιμηκύνεται και ελλείψει «φαρμακευτικής αγωγής» τα επιδόματα θα χορηγούνται ως απλές… ασπιρίνες.

Από την έντυπη έκδοση