Skip to main content

Οι αμβλώσεις διχάζουν ξανά την Αμερική

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση πως το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ετοιμάζεται να ανατρέψει την ιστορική απόφαση του 1973 με την οποία νομιμοποιήθηκε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Ήδη με το που διέρρευσε η πληροφορία από το Politico, δεκάδες διαδηλωτές, υπέρ και κατά της άμβλωσης, βγήκαν στους δρόμους της Ουάσιγκτον, ανατρέποντας το κλίμα σχετικής ύφεσης των πολιτικών παθών και κοινωνικής ειρήνης που είχε φέρει η ανάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Το ζήτημα των αμβλώσεων είναι ένα από τα πιο διχαστικά ζητήματα στην πολιτική των ΗΠΑ, σχεδόν εδώ και μισό αιώνα.
Αν η διαρροή του Politico επιβεβαιωθεί, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο Μπάιντεν. Μετά την ήττα Τραμπ και της υπερσυντηρητικής δεξιάς στις ΗΠΑ, η βαθιά συντηρητική Αμερική ετοιμάζεται να καταγάγει μια πολύ μεγάλη πολιτική νίκη, χάρη στη συντηρητική πλειοψηφία 6-3 στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Δημοκρατικοί, κάντε κάτι» φώναζαν διαδηλωτές υπέρ των αμβλώσεων έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο. Η προσπάθεια των Δημοκρατικών να προστατεύσουν το δικαίωμα στην άμβλωση σε εθνική κλίμακα σκόνταψε στο Κογκρέσο στις αρχές του έτους, καθώς η ισχνή πλειοψηφία των Δημοκρατικών δεν ήταν αρκετή να ξεπεράσει την απαίτηση της Γερουσίας για ευρεία πλειοψηφία όταν πρόκειται για νομοθετικές αλλαγές.

Επιφανείς Δημοκρατικοί, όπως η εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, σε κοινή τους ανακοίνωση επισημαίνουν: «Αν η πληροφορία είναι ακριβής, το Ανώτατο Δικαστήριο ετοιμάζεται να προχωρήσει στον μεγαλύτερο περιορισμό δικαιωμάτων τα τελευταία πενήντα χρόνια – όχι μόνο των γυναικών αλλά και όλων των Αμερικανών».

Απουσία εθνικής νομοθεσίας, έξι ελεγχόμενες από τους Ρεπουμπλικάνους πολιτείες έχουν προχωρήσει σε περιορισμό του δικαιώματος στην άμβλωση, ενώ τρεις ελεγχόμενες από τους Δημοκρατικούς πολιτείες πέρασαν μέτρα για την προστασία του θεμελιώδους αυτού δικαιώματος.

Εκτός από νέο διχασμό και όξυνση των πολιτικών και κοινωνικών αντιπαραθέσεων, η απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου θα δώσει ώθηση στις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς οι αμβλώσεις βρίσκονται στο στόχαστρο των συντηρητικών δυνάμεων στην Πολωνία, την Ισπανία και αλλού.