Skip to main content

Πολιτική ρευστότητα διεθνώς

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Πλησιάζουν Χριστούγεννα, αλλά το πολιτικό θερμόμετρο παντού ανεβαίνει. Στη Βρετανία διεξάγεται σήμερα η σημαντικότερη εκλογική αναμέτρηση στην πρόσφατη ιστορία, με επίκεντρο το Brexit, αλλά και μία ιδεολογική αντιπαράθεση που μοιάζει να βγήκε από τα… παλιά.

Το αρχικό άνετο προβάδισμα των δημοσκοπήσεων για το Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον φαίνεται να εξελίσσεται σε μικρή πλειοψηφία, που ενδεχομένως δεν εγγυάται την άνετη ψήφιση της συμφωνίας για ένα «βελούδινο διαζύγιο» με την Ε.Ε. Ούτως ή άλλως, μακρύς ακόμη ο δρόμος προς το Brexit. Από την άλλη, η στροφή στις… αριστερές ρίζες του Εργατικού Κόμματος υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν δεν είναι σίγουρο πως θα αποτρέψει το χειρότερο από εποχής Θάτσερ εκλογικό αποτέλεσμα και ενδεχόμενη προσπάθεια των «κεντρώων» να πάρουν ξανά στα χέρια τους το κόμμα.

Στη Γαλλία, η προσπάθεια του Μακρόν για συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση αντιμετωπίζει την οργή των συνδικάτων, που υπόσχονται και άλλες, πολλές θερμές ημέρες στους γαλλικούς δρόμους. Ως γνωστόν, όλες οι παλαιότερες προσπάθειες αλλαγής του συνταξιοδοτικού ναυάγησαν στο «πεζοδρόμιο», με τον άλλοτε πολλά υποσχόμενο Μακρόν να θυμίζει πλέον… Ολάντ.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται πολύ κοντά στο ενδεχόμενο παραπομπής, χωρίς να δείχνει διατεθειμένος να εγκαταλείψει τη μάχη, όπως έκανε ο Νίξον τη δεκαετία του ‘70. Η αμερικανική κοινωνία παραμένει βαθιά διχασμένη, ενώ στο ίδιο το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο αναζητά το αντίπαλο δέος στον Τραμπ, συντελούνται έντονες πολιτικές διεργασίες ανάμεσα σε «αριστερούς» και «κεντρώους».

Το Ισραήλ οδηγείται σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, με τον βαλλόμενο από παντού Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να αποδεικνύεται «επτάψυχος» πολιτικά, παρά το γεγονός ότι έχει παραπεμφθεί πλέον σε δίκη για μία πλειάδα υποθέσεων δωροδοκίας και διαφθοράς.

Η νέα εκλογική αναμέτρηση είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να άρει το παρατεινόμενο πολιτικό αδιέξοδο, με σημαντική μετατόπιση του ισοζυγίου ισχύος προς τη διασπασμένη εξίσου Κεντροδεξιά ή Κεντροαριστερά.

Οι εξελίξεις αυτές είναι ενδεικτικές, ασχέτως των επιμέρους εθνικών συνθηκών, του κλίματος πολιτικής ρευστότητας διεθνώς. Ενός κλίματος του οποίου η γενεσιουργός αιτία είναι οι πολλαπλές κρίσεις που συνταράσσουν τον κόσμο.