Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Νέο κύμα κορονοϊού πλάκωσε και ακόμη και τα ονόματα και τα νοήματα μετάλλαξε. Τα παιχνίδια με τις λέξεις μπορεί να είναι ωραία σε ομαλές περιόδους και σε μυθιστορηματικούς λόγους. Δεν ταιριάζουν, όμως, στη δοκιμασία, που έχει προξενήσει ασφυξία στο σύστημα Υγείας.
Τι είναι η επίταξη ξέρουμε πάνω – κάτω όλοι και όποιος έχει αμφιβολία βρίσκει στα λεξικά ασυλία. Ομολογώ ότι δεν γνώριζα την ερμηνεία που έδωσε στη λέξη η ομιλούσα πολιτική: «Αυτό σημαίνει επίταξη: πληρώνω και έχω στη διάθεσή μου εκείνη τη στιγμή».
Είναι αυτό «επίταξη» ή «μίσθωση»; Ακούς «επίταξη» και πάει ο νους σου στην αποζημίωση; Η επίταξη είναι ακραία περιοριστικό μέτρο, το οποίο επιτρέπεται σε ακραίες περιπτώσεις.
Το Σύνταγμα κάνει λόγο για επίταξη προσωπικών υπηρεσιών στο άρθρο 22 παράγραφος 4: Οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται. Ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της Χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία…
Και στο άρθρο 18, παράγραφος 3: Ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με τις επιτάξεις για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης, ή για τη θεραπεία άμεσης κοινωνικής ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή υγεία.
Είναι η αξιοποίηση ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών υποχρεωτικό μέτρο και μάλιστα με απολαβές, που δεν παρέχονται στους γιατρούς που υπηρετούν στο ΕΣΥ ή μήπως είναι αναγκαστικό μέτρο η αγορά υπηρεσιών ιδιωτικών κλινικών από το κράτος, όταν τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα γίνονται κανονικά, ενώ στον δημόσιο περιορίζονται δραστικά, ως μέτρο αύξησης της ανθεκτικότητας του συστήματος;
Συστηματικά τα σημασιολογικά πάθη των λέξεων. Από του Θουκιδίδη την εποχή. Η γλωσσική πλευρά των αποφάσεων είναι η λιγότερο αδύνατη πλευρά τους, αλλά κάτι δείχνει. Ομίχλη.