Από την έντυπη έκδοση
Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από το 5ο Thessaloniki Summit, που διοργάνωσαν ο ΣΒΕ και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, για την προοπτική έλευσης αμερικανικών αλλά και γενικότερα ξένων επενδύσεων στη χώρα και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, πέραν του ήδη γνωστού αμερικανικού ενδιαφέροντος για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας και τον FSRU και της έλευσης των Pfizer και Cisco.
Σε συνέχεια της αισιόδοξης εκτίμησης γι’ αυτήν την προοπτική από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, στη χθεσινή δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα οικονομικής διπλωματίας, Κώστας Φραγκογιάννης, έκανε λόγο για ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την υλοποίηση επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα και γνωστοποίησε ότι μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει να επενδύσει στην περιοχή, λόγω της γειτνίασής της με τη Βουλγαρία.
Στα τέλη του 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί επίσης, όπως επισήμανε στην ίδια εκδήλωση ο αντιπρόεδρος και γ/δ της Eldorado Greece, Χρήστος Μπαλάσκας, ο διάλογος της εταιρείας με την κυβέρνηση ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία, ενώ η εταιρεία σχεδιάζει επένδυση 2,2 δισ. ευρώ στη Χαλκιδική σε ορίζοντα 25ετίας, πέραν του 1,2 δισ. που έχει ήδη επενδύσει, ενώ το 50% περίπου της επένδυσης (περί το 1 δισ. ευρώ) θα υλοποιηθεί εντός τετραετίας. Ο δε πρόεδρος και CEO του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς Thess INTEC, Νίκος Ευθυμιάδης, γνωστοποίησε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για το Τεχνολογικό Πάρκο από περισσότερες από 100 εταιρείες, ενώ ξένοι επενδυτές άρχισαν να επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη για σχετικές επαφές και ότι υπάρχει ενδιαφέρον εγκατάστασης στο Πάρκο από την Pfizer και τη Cisco, όπως και από την αμερικανική εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας Medtronic.
Η υλοποίηση επενδύσεων, από ξένα αλλά και εγχώρια κεφάλαια, αποτελεί αδιαμφισβήτητα το «κλειδί» για την ανάπτυξη ενάντια στην οικονομική κρίση που επιφέρει η πανδημία του νέου κορονοϊού. Μακάρι οι προαναφερόμενες εκτιμήσεις και προβλέψεις να γίνουν πράξη και να μην πρόκειται είτε για τη συνήθη -εσκεμμένη ή μη- πολιτική υπεραισιοδοξία, είτε για σχέδια υπαρκτά μεν, αλλά που θα κινδυνεύσουν από τις επιπτώσεις του δεύτερου και δυστυχώς ισχυρότερου κύματος του νέου κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία.
Οι αισιόδοξες ειδήσεις εξάλλου σπανίζουν και μόνο χαμόγελα μπορεί να προκαλεί η προοπτική δημιουργίας θέσεων εργασίας γενικότερα αλλά και ιδιαίτερα θέσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας στην περιοχή, που θα καταστήσει δυνατή την πολυπόθητη για τη χώρα μας μετατροπή του «brain drain» σε «brain gain».