Skip to main content

Με… διπλά βιβλία

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Τα μπούμερανγκ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στα επιστρεφόμενα και στα μη επιστρεφόμενα. Ο χειρισμός της κυβέρνησης αναφορικά με την επιβολή πακέτου μέτρων στον αγροτικό κλάδο στο πλαίσιο της νέας «συμφωνίας» με τους δανειστές ή καλύτερα ο τρόπος που επιλέγει να «επικοινωνήσει» τη συλλογιστική του το οικονομικό επιτελείο σχετικά με τις φορολογικές επιβαρύνσεις που ετοιμάζει για τους αγρότες, δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια από τις δύο κατηγορίες μπούμερανγκ ανήκει.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το 87% των αγροτών δηλώνει εισόδημα έως και 5.000 ευρώ, ενώ το μέσο αγροτικό εισόδημα κυμαίνεται στα 2.518 ευρώ.

Από αυτό προκύπτει ότι η πλειονότητα του αγροτικού κόσμου «απολαμβάνει» το καθεστώς του αφορολόγητου. Θεωρώντας ως δεδομένη τη φοροδιαφυγή στον αγροτικό κλάδο -από τη μη δήλωση αληθινών εισοδημάτων- η κυβέρνηση εκτιμά ότι η φορολόγηση των αγροτών από το πρώτο ευρώ, σε συνδυασμό με την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων, θα εξαλείψει το φαινόμενο, θα αποβεί δικαιότερη για τον κλάδο, ταυτόχρονα θα γεμίσει και τα κρατικά ταμεία κ.λπ.

Την ίδια ώρα, όμως, το οικονομικό επιτελείο γνωστοποιεί και σειρά επιπλέον επιβαρύνσεων, οι οποίες λογικά έχουν υπολογιστεί με τα ίδια στοιχεία, δηλαδή με βάση το μέσο εισόδημα των 2.518 ευρώ.

Όπερ σημαίνει ότι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 26%, η αύξηση των εισφορών υπέρ ΟΓΑ, η αύξηση της προκαταβολής του φόρου, η κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου κ.ά. αποφασίστηκαν με γνώμονα αυτό το 2.518 ευρώ που είναι το μέσο καθαρό εισόδημα των αγροτών.

Και κάπου εδώ ξεκινάει η σύγχυση: τελικά το εισόδημα του αγρότη είναι πράγματι χαμηλό και λογικά αφορολόγητο ή το πραγματικό εισόδημα είναι υψηλό ώστε να μπορεί να αντέξει τις επερχόμενες επιβαρύνσεις;

Προφανώς τα νέα μέτρα δρομολογήθηκαν με γνώμονα το «αδήλωτο» αγροτικό εισόδημα, που στο μεταξύ θα εξασφαλιστεί ότι θα «δηλωθεί» μετά και την επιπλέον φορολόγηση και κυρίως μέσω της τήρησης βιβλίων.

Τι ακριβώς θα απαντήσει η κυβέρνηση στους δανειστές στο ενδεχόμενο που ερωτηθεί γιατί γίνεται αναφορά σε αδήλωτα έσοδα όταν όλοι ανεξαιρέτως που έχουν αγροτική δραστηριότητα δηλώνουν στο ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποβολής Δηλώσεων) την παραγωγή τους προκειμένου να πάρουν κοινοτικές επιδοτήσεις;

Στο ΟΣΔΕ δηλαδή δηλώνονται τα σωστά μεγέθη και στην εφορία όχι; Και γιατί δεν έχει υπάρξει, στο πέρασμα των χρόνων, καμία διασταύρωση στοιχείων;

Και αφού είναι βέβαιη η φοροδιαφυγή των αγροτών -παραδοχή που αγγίζει τα όρια της αποδοχής- η οποία μάλιστα έχει υπολογιστεί μέχρι τελευταίο ευρώ… (με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να αναφέρει ότι από το καθεστώς των βιβλίων τα προσδοκώμενα έσοδα είναι της τάξεως του 1 δισ. ευρώ) γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχουν επιληφθεί αρμοδίως δικαστικές και λοιπές αρχές;