Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Η σταδιακή επιστροφή της οικονομίας στην «καθημερινότητα» αποτυπώνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στα θέματα που επιλέγουν οι βουλευτές να… κοντραριστούν. Η πορεία των ομολόγων, οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, ακόμα και τα έσοδα μένουν στο «περιθώριο» των πολιτικών συζητήσεων και τίποτα δεν θυμίζει τις συνεδριάσεις των μνημονιακών ετών.
Οι πολιτικές κόντρες δεν λείπουν, ωστόσο στην πλειονότητα των περιπτώσεων αφορούν θέματα της καθημερινότητας, όπως η ασφάλεια, η παιδεία και η υγεία. Χθες συζητήθηκε στην Ολομέλεια ο ποινικός κώδικας, σήμερα ψηφίζεται η ΠΝΠ που περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα θεμάτων και έπεται το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας.
Ενδεικτικό του νέου κοινοβουλευτικού «τοπίου» είναι πως η επόμενη εβδομάδα θα είναι αφιερωμένη στη Συνταγματική Αναθεώρηση, ενώ θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών. Πρόκειται για θέματα που θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να συζητηθούν σε περιόδους που οι κυβερνήσεις «καρδιοχτυπούσαν» για τη δόση και οι δημοσιογράφοι ήταν στο «κυνήγι» των εκπροσώπων των δανειστών αναζητώντας ειδήσεις για τους φόρους και τις συντάξεις.
Αυτό δεν σημαίνει πως το επόμενο διάστημα δεν θα έχει σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις. Ωστόσο, δεν θα αφορούν τα spreads, την «τύχη» των ANFAs και των SMPs ή τις… σχέσεις μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων.
Οι κόντρες θα διεξάγονται για θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας, με… μάχες ουσίας, αλλά και εντυπώσεων. Με δεδομένο άλλωστε πως το εκλογικό αποτέλεσμα είναι νωπό, σε αυτή τη φάση τα κομματικά επιτελεία στοχεύουν κυρίως στο δικό τους «ακροατήριο» και λιγότερα στην προσέλκυση των αναποφάσιστων.
Πάντως, οι πρόσφατες εξελίξεις με την προανακριτική επιτροπή για τον Δ. Παπαγγελόπουλο δείχνουν πως τα κόμματα είναι αποφασισμένα να κρατήσουν τους ψηλούς τόνους, με αλληλοκατηγορίες για σκάνδαλα και σκευωρίες. Σε αυτό το «πεδίο»
-και όχι στην οικονομία- θα γίνουν όπως όλα δείχνουν και οι σκληρότερες πολιτικές συγκρούσεις.