Skip to main content

Γ. Ξυλάς στο Ναυτιλιακό Συνέδριο της «Ν»: Η ελληνική ναυτιλία θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι

(Φωτ. Papadakis Press)

«Μέρος της λύσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής η ναυτιλία» τόνισε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

Τη συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλίας στην ανάπτυξη της χώρας, τις προοπτικές και τις προκλήσεις του κλάδου ανέδειξε ο Γιάννης Ξυλάς,  εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κατά την ομιλία του στο 8ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής, που άνοιξε σήμερα τις εργασίες του στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ.

Πρωτοπόρος η ελληνόκτητη ναυτιλία

Αφού συνεχάρη τη «Ν» για τη διοργάνωση του συνεδρίου, ο κ. Ξυλάς τόνισε πως μέσα σε έναν κυκεώνα εξελίξεων, η ελληνόκτητη ναυτιλία παραμένει πρωτοπόρος, με τους Έλληνες πλοιοκτήτες να επενδύουν σε νέα, πιο αποδοτικά ενεργειακά και προηγμένα πλοία. Χαρακτήρισε τη ναυτιλία «εθνικό κεφάλαιο» για τη χώρα και υπογράμμισε πως η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία «έχει όλα τα εχέγγυα να συνεχίσει και θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι».

«Η μία πρόκληση διαδέχεται την άλλη»

Εστιάζοντας στο σύνθετο περιβάλλον που βιώνει ο κλάδος, παρατήρησε πως «ζούμε σε μια περίοδο κατά την οποία η μία πρόκληση διαδέχεται την άλλη». «Η ναυτιλία, η παγκόσμια αυτή βιομηχανία που συνδεει χώρες και οικονομίες δεν μένει ανεπηρέαστη. Βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις γεωπολιτικές και οικονομικές» ανέφερε.

«Μέρος της λύσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής η ναυτιλία»

Επισημαίνοντας πως η ναυτιλία είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία, σημείωσε πως ο κλάδος συνεχίζει να μειώνει κάθε χρόνο το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. «Η ναυτιλία θα μεταφέρει σε κάθε γωνιά του κόσμου τα νέα εναλλακτικά καύσιμα, που είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του πλανήτη» τόνισε. Υπογράμμισε ακόμη πως ο κλάδος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και αποτελεί μέρος της λύσης.

Ανάγκη για νέα ναυτιλιακά καύσιμα που δεν θα υποσκάπτουν τη βιωσιμότητα

Σε ό,τι αφορά τα εναλλακτικά καύσιμα σημείωσε πως «απαιτείται έρευνα προς τη σωστή κατεύθυνση προκειμένου να αναδειχθούν νέα ναυτιλιακά καύσιμα τα οποία δεν θα υποσκάπτουν τη βιωσιμότητα». «Χρειαζόμαστε καύσιμα ασφαλή για τους ναυτικούς μας, για τα πλοία μας για το περιβάλλον, που θα είναι ανταγωνιστικά οικονομικά» είπε. Εξέφρασε επίσης την σταθερή στήριξη της ΕΕΕ στην στρατηγική του ΙΜΟ για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Χρ. Στυλιανίδης στο Ναυτιλιακό Συνέδριο της «Ν»: Περίοδος προκλήσεων και ανατροπών για την παγκόσμια ναυτιλία – Καθοριστικός ο ρόλος της Ελλάδας

Απαραίτητη η συμβολή όλων για την ενεργειακή μετάβαση

Χαρακτήρισε επίσης «μύθο» την αντίληψη ότι η ναυτιλία έχει τον τρόπο να κάνει την ενεργειακή μετάβαση μόνη της, τονίζοντας πως είναι απαραίτητη η συμβολή όλων των μερών. «Η συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είναι το κλειδί ώστε με εφικτά μέτρα να ολοκληρωθεί η ενεργειακή μετάβαση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρατήρησε πάντως πως οι περιβαλλοντικές προκλήσεις δεν είναι οι μόνες που αντιμετωπίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία. «Έκτακτες καταστάσεις, κρίσεις, πανδημίες, οι γεωπολιτικές εντάσεις και συγκρούσεις δυχεραίνουν το έργο μας. Τα πλοία όμως δεν σταματούν ποτέ να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, ακόμη κι όταν όλος ο υπόλοιπος πλανήτης βρέθηκε σε ‘στάση’» ανέφερε ο κ. Ξυλάς τονίζοντας πως όλα αυτά αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της ναυτιλίας.

Το τρίπτυχο της νέας εποχής

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Ξυλάς παρατήρησε πως «βρισκόμαστε στο κατώφλι μίας νέας εποχής». «Οδηγός της πορείας μας προς αυτήν θα πρέπει να είναι το τρίπτυχο: ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα, προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα οικονομική βιωσιμότητα» κατέληξε.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις στο 8ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της «Ν».