Skip to main content

Επιπλέει το φορτηγό πλοίο που κινδύνευε με βύθιση στην Ερυθρά Θάλασσα

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από αρχηγό μονάδας της SAPU πριν λίγες ώρες, περίπου 25 ναυτικά μίλια νότια της Mokha Υεμένης

Αναμένεται ρυμουλκό μέσα στις επόμενες 48 ώρες

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για το φορτηγό πλοίο Rubymar (κατασκευής 1997), το οποίο χτύπησαν οι Χούθι το βράδυ της περασμένης Κυριακής (18/2), και κινδύνευε με βύθιση, 25 ναυτικά μίλια νότια της Al Mukha στην Υεμένη, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το πλοίο επιπλέει ακόμη, όπως φανερώνει η φωτογραφία που δημοσιεύει η «Ν» και με βάση σημερινή ενημέρωση από τη ναυτιλιακή Blue Fleet Group, στον στόλο της οποίας εντοπίζεται το Rubymar.

«Επιβεβαιώνουμε ότι επιπλέει και βρίσκεται εν αναμονή άφιξης ρυμουλκού για να το δέσει στο Τζιμπουτί» σημειώνει στη «Ν» η ναυτιλιακή εταιρεία, με γραφεία στο Λίβανο και την Ελλάδα. H εταιρεία αναμένει την άφιξη του ρυμουλκού μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

«Ο ένας πύραυλος χτύπησε στο κατάστρωμα και ο δεύτερος στο πλάι του πλοίου μεταξύ του αμπαριού ν. 5 και του μηχανοστασίου, με αποτέλεσμα το πλοίο να γείρει και να μπορεί πλέον να βυθιστεί» ανέφερε στη πρώτη ενημέρωση προς τη «Ν» η Blue Fleet Group, μετά το χτύπημα των Χούθι.

Υπενθυμίζεται ότι το πλήρωμα εγκατέλειψε το βαπόρι τις πρώτες ώρες της Δευτέρας (19/2). Αυτή ήταν η πρώτη εγκατάλειψη πλοίου από πλήρωμα, από την έναρξη των επιθέσεων των ανταρτών κατά της εμπορικής ναυτιλίας στα μέσα Νοεμβρίου.

«Σε συνεργασία με τον καπετάνιο και αφού είχαμε εκπαιδεύσει το πλήρωμα, εγκαταλείψαμε το πλοίο με ασφάλεια και το επιβιβάσαμε σε άλλο βαπόρι της περιοχής» έχει τονίσει στη «Ν» πηγή της εταιρείας SAPU (Special Anti Piracy Unit), που προσφέρει υπηρεσίες θαλάσσιας ασφάλειας σε περίπτωση πειρατείας ή τρομοκρατίας και είχε αναλάβει τη φύλαξη του Rubymar.

«Μπορούμε να προετοιμάζουμε τα πληρώματα για τέτοιες επιθέσεις. Αυτό είχαμε κάνει και με το εν λόγω βαπόρι 48 ώρες πριν (από την ώρα της επίθεσης), με αποτέλεσμα το πλήρωμα να λειτουργήσει αρμονικά και να μην έχουμε κανένα τραυματισμό» είχε προσθέσει η ίδια πηγή.