Skip to main content

Ειδικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στη Σρι Λάνκα ζητεί ο ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου, αποτελούμενου από ξένους δικαστές και ερευνητές, το οποίο θα δικάσει εγκλήματα πολέμου που διαπράχτηκαν στη διάρκεια της πολυετούς σύγκρουσης του στρατού της Σρι Λάνκα με τους αντάρτες Τίγρεις Ταμίλ.

Στην πολυαναμενόμενη έκθεσή του, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κατηγορεί και τις δύο πλευρές ότι διέπραξαν ωμότητες, περιλαμβανομένων μαζικών δολοφονιών αμάχων, ειδικά τα τελευταία χρόνια του πολέμου. Οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας εμπλέκονται σε «παράνομες δολοφονίες που διαπράχτηκαν μαζικά εναντίον αμάχων», περιλαμβανομένων πολιτικών από την εθνική μειονότητα Ταμίλ, εργαζόμενων σε υπηρεσίες αρωγής και δημοσιογράφων, χρησιμοποιώντας φρικτά βασανιστήρια, όπως βιασμό, ειδικά όταν πρώην μέλη των Τίγρεων για την Απελευθέρωση των Ταμίλ Εελάμ (LTTE) και άμαχοι συνελήφθησαν μετά το τέλος του 26ετούς πολέμου, ο οποίος έληξε το 2009.

Όπως τόνισε, μάλιστα, ο Ζέιντ Ράαντ Αλ-Χουσέιν, επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι δυνάμεις ασφαλείας στη Σρι Λάνκα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει «ημέρα της κρίσης» για ό,τι διαπράχτηκε στο παρελθόν και όσοι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα λογοδοτήσουν.

«Ούτε ένας δράστης σεξουαλικού εγκλήματος που συνδέεται με την ένοπλη σύγκρουση δεν έχει μέχρι σήμερα γίνει γνωστό να έχει καταδικαστεί», αναφέρεται στην έκθεση.

Η σχετική έρευνα του ΟΗΕ ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2014. Η έκθεση δεν αναφέρει ονόματα υπόπτων και τονίζει ότι «πρόκειται για έρευνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όχι ποινική έρευνα».

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα δεσμεύτηκε να αποδώσει δικαιοσύνη, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, στην ανακοίνωσή του που απέστειλε στο πρακτορείο Reuters, δεν αναφέρεται ανοιχτά στην πρόταση του ΟΗΕ.

«Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα θα διασφαλίσει τον διάλογο και τις ευρείες διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους για να θεσπιστούν οι μηχανισμοί και τα μέτρα που θα διευκολύνουν το δικαίωμα να γνωρίζεις, το δικαίωμα στη δικαιοσύνη, στις αποζημιώσεις και στην διασφάλιση ότι δεν θα επαναληφθούν τα εγκλήματα με στόχο την επίτευξη συμφιλίωσης και ειρήνης διαρκείας», αναφέρει η ανακοίνωση.