Skip to main content

Ένοπλη αντιπαράθεση με τους Κούρδους στη Μανμπίτζ «βλέπουν» Σύροι αντάρτες

Ένοπλη αντιπαράθεση με τις κυρίως κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) που ελέγχουν την πόλη Μανμπίτζ προέβλεψε ο ηγέτης των Σύρων ανταρτών Αχμέντ Οσμάν, επικεφαλής της ανταρτικής ομάδας Σουλτάν Μουράντ που, με τη βοήθεια της Τουρκίας, έχουν αρχίσει να εκκαθαρίζουν τη συροτουρκική μεθόριο από το Ισλαμικό Κράτος.

Μολονότι στις ΣΔΔ συμμετέχουν και φιλικά προς τους Κούρδους τμήματα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ), Τουρκία και η πλειοψηφία του ΕΣΣ συμφωνούν ότι οι ΣΔΔ πρέπει να αποσυρθούν δυτικά του Ευφράτη, ενώ κατηγορούν τις κουρδικές και φιλοκουρδικές δυνάμεις ως έμμεα συμμαχικές προς το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Μολονότι και οι ΗΠΑ ζήτησαν από τις ΣΔΔ να περιοριστούν δυτικά του Ευφράτη, οι κουρδικές δυνάμεις διατηρούν τον έλεγχο σε μεγάλο μέρος της επαρχίας του Χαλεπίου ανατολικά του ποταμού.

«Συμφωνούνε με τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων»

Οι Σύροι αντάρτες της αντιπολίτευσης δηλώνουν ακόμη ότι συμφωνούν με την πρόταση της Τουρκίας για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία, ώστε να υπάρχει ασφαλές καταφύγιο για πρόσφυγες, ωστόσο κάτι τέτοιο θα απαιτούσε τη συμφωνία ΗΠΑ, Ρωσίας και Τουρκίας.

Ομάδες Σύρων Αράβων ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που συμμετείχαν έως πρόσφατα στις φιλοκουρδικές ΣΔΔ έχουν αρχίσει να αυτομολούν, κατηγορώντας τους Κούρδους ότι θέλουν να μονοπωλήσουν την εξουσία στη βόρεια Συρία.