Skip to main content

Γαλλία: Διαφορετικό ωράριο εργασίας για διαζευγμένους δημοσίους υπαλλήλους

Τι εξετάζει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ

Η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο εφαρμογής μιας διαφοροποιημένης εβδομάδας εργασίας για τους εργαζομένους της, η οποία θα ωφελούσε ιδιαίτερα τους διαζευγμένους γονείς, ώστε να τους επιτρέψει να φροντίζουν καλύτερα τα παιδιά για τα οποία είναι υπεύθυνοι.

Όπως γράφει η La Tribune du Dimanche, η πρόταση αυτή θα συζητηθεί σε κυβερνητικό σεμινάριο που θα συγκαλέσει ο πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ.

Το σχέδιο προβλέπει διάφορες ιδέες, όπως το να εργάζονται οι διαζευγμένοι δημόσιοι υπάλληλοι τέσσερις ημέρες ή τεσσερισήμισι ημέρες την εβδομάδα, χωρίς να μειώνεται ο χρόνος εργασίας και να τους δίνονται περισσότερες ημέρες άδειας.

Αυτό θα διευκόλυνε διαζευγμένους γονείς με εξαρτώμενα ανήλικα τέκνα και εναλλακτική κοινή επιμέλεια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας κατά την οποία έχουν τα ανήλικα παιδιά τους.

Στη Γαλλία, τα δημοτικά σχολεία και τα περισσότερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν έχουν μαθήματα τα απογεύματα της Τετάρτης. Εάν εφαρμοστεί το σύστημα αυτό θα επιτρέψει στους γονείς να φροντίζουν καλύτερα τα παιδιά τους όταν δεν πηγαίνουν στο σχολείο.

Ο Ατάλ δοκίμασε ήδη μια τετραήμερη εβδομάδα αν και με τον ίδιο αριθμό ωρών εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ Μαΐου 2022 και Ιουλίου 2023.

Στην προγραμματική του ομιλία τον περασμένο Ιανουάριο με την ευκαιρία της ανάληψης της πρωθυπουργίας, ο Ατάλ ζήτησε από τους υπουργούς να πειραματιστούν με αυτό το σύστημα στις αντίστοιχες υπηρεσίες τους.