Skip to main content

Γιατί το κόκκινο και το πράσινο καθιερώθηκαν ως χρώματα των Χριστουγέννων

Από την κέλτικη παράδοση έως την... Coca Cola

Από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας, αυτόματα συνδέουμε τα Χριστούγεννα με το κόκκινο και το πράσινο, και ίσως το χρυσό, χρώματα με τα οποία παραδοσιακά διακοσμούμε τα σπίτια μας.

Αυτή η παράδοση στα χρώματα έχει μια ιστορία που έχει τις ρίζες της στον συμβολισμό, τη θρησκεία, ακόμη και την Coca-Cola.

Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κλασική χρωματική παλέτα του κόκκινου και του πράσινου των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με το Reader’s Digest, η παράδοση ξεκίνησε πριν από αιώνες από τους Κέλτες. Τα πράσινα πουρνάρια με τα κόκκινα μούρα συμβόλιζαν την ομορφιά και την καλή τύχη τους χειμερινούς μήνες, γι’ αυτό και στόλιζαν τα σπίτια τους με αυτό κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Χειμερινού Ηλιοστασίου για να φέρουν προστασία και καλή τύχη στις οικογένειές τους.

Αυτή η παράδοση μετατράπηκε σε μια παρόμοια εκδοχή της σημερινής εορταστικής κόκκινης και πράσινης χριστουγεννιάτικης διακόσμησης.

Στη Βίβλο, το κόκκινο και το πράσινο συμβολίζουν τη ζωή του Ιησού. Το κόκκινο είναι το αίμα του Χριστού και το πράσινο είναι το αειθαλές δέντρο (για αυτό και το έλατο), που αντιπροσωπεύει την αιώνια ζωή, καθώς παραμένει σε αυτή την απόχρωση καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

REUTERS/Louisa Gouliamaki

Μερικές εκατοντάδες χρόνια αργότερα, ο Haddon Sundblom, ο εικονογράφος πίσω από τις εμβληματικές διαφημίσεις του Άγιου Βασίλη της Coca-Cola, εμφανίστηκε στο προσκήνιο και παγίωσε ουσιαστικά για πάντα το κόκκινο και το πράσινο ως χρώματα των Χριστουγέννων.

Οι άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούν την απεικόνιση του Saint Nick (ή του Αγίου Βασίλη) για την Coca Cola ως τον πραγματικό Άγιο Βασίλη.

Το χρυσό και το ασημί είναι επίσης τυπικές αποχρώσεις. Αντιπροσωπεύουν τα Δώρα των Τριών Μάγων στον Ιησού. Το χρυσό είναι επίσης το χρώμα που χρησιμοποιείται συνήθως στην τέχνη για το αστέρι της Βηθλεέμ.