Skip to main content

Πούτιν: Αμετάβλητοι οι στόχοι του πολέμου στην Ουκρανία- Ειρήνη όταν τους επιτύχουμε

Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS

Πραγματοποίησε την ετήσια συνέντευξη Τύπου για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022

Η Ρωσία παραμένει επικεντρωμένη στην επίτευξη των στρατιωτικών της στόχων στην Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην ετήσια τηλεοπτική του συνέντευξη Τύπου.

«Θα υπάρξει ειρήνη όταν επιτύχουμε τους στόχους μας», είπε. «Δεν αλλάζουν», συνέχισε, επαναλαμβάνοντας τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε για να διασφαλιστεί η «αποναζιστικοποίηση, η αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας και το ουδέτερο καθεστώς της».

«Όσο για την αποστρατιωτικοποίηση, αν (οι Ουκρανοί) δεν θέλουν να έρθουν σε μια συμφωνία, τότε είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε άλλα μέτρα, περιλαμβανομένων στρατιωτικών. Είτε θα έχουμε μια συμφωνία, θα συμφωνήσουμε σε ορισμένες παραμέτρους (για το μέγεθος και τη δύναμη του στρατού της Ουκρανίας)… ή θα το επιλύσουμε αυτό με τη βία. Αυτό είναι για το οποίο αγωνιζόμαστε», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν πραγματοποίησε τη συνέντευξη Τύπου για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Παρά τις καταστροφικές απώλειες ρωσικών στρατευμάτων που οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αυτή την εβδομάδα εκτίμησαν ότι ανέρχονται σε 315.000 νεκρούς και τραυματίες, ο Πούτιν συνεχίζει να απολαμβάνει ευρείας δημόσιας υποστήριξης για τον πόλεμο, παρόλο που αρχικά επρόκειτο να φέρει τη νίκη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα αλλά πλέον βρίσκεται στον 22ο μήνα του.

Στη διάρκεια της συνέντευξης ο Ρώσος πρόεδρος αποκάλυψε ότι η Ρωσία έχει αυτή τη στιγμή συνολικά 617.000 στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία. Ισχυρίστηκε επίσης ότι πέρα ​​από τα 300.000 άτομα που κλήθηκαν για να πολεμήσουν πέρυσι, στο πλαίσιο της μερικής επιστράτευσης, άλλα 486.000 έχουν εγγραφεί εθελοντικά ως συμβασιούχοι.

«Το κύμα των ανδρών μας που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της πατρίδας με τα όπλα στα χέρια δεν μειώνεται», ανέφερε. «Συνολικά θα υπάρχουν λίγο λιγότεροι από μισό εκατομμύριο άνδρες μέχρι το τέλος αυτού του έτους ότι παιδιά ανθρώπων του «στενού» κύκλου του έχουν πολεμήσει για τις ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες και πολλοί άνθρωποι «κοντά μου» έχουν πεθάνει.

Πώς σχολιάσε τις εξελίξεις στο πεδίο

Ερωτηθείς από πολεμικό ανταποκριτή της ρωσικής εφημερίδας Izvestia, με έδρα το κατεχόμενο Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, για την θέση της Ουκρανίας στην κατεχόμενη από τη Ρωσία ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου, ο Πούτιν χαρακτήρισε την στρατιωτική επιτυχία της Ουκρανίας σε μια «μικρή περιοχή» ως μια τελευταία προσπάθειά της να εισέλθει στην Κριμαία.

Ο Ρώσος ηγέτης ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποφάσισαν να αποσυρθούν αρκετά μέτρα σε δασώδεις περιοχές «για να σώσουν τα παλικάρια μας». Υποστήριξε επίσης ότι το κύριο κίνητρο του Κιέβου είναι να δείξει στη Δύση ότι χρειάζεται περισσότερη στρατιωτική χρηματοδότηση.

«Δεν ξέρω γιατί το κάνουν, πιέζουν τους ανθρώπους τους να σκοτωθούν, είναι μονόδρομος για τις ουκρανικές δυνάμεις. Οι λόγοι για αυτό είναι πολιτικοί, επειδή οι Ουκρανοί ηγέτες εκλιπαρούν από τις ξένες χώρες για βοήθεια», είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν το πάνω χέρι στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία. «Πρακτικά σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής οι ένοπλες δυνάμεις μας βελτιώνουν την κατάστασή τους, για να το θέσω σεμνά».

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε πολύ μικρή κίνηση στην πρώτη γραμμή, αλλά η Ρωσία στοχεύει δύο ανατολικές πόλεις στην περιοχή του Ντονέτσκ, τη Μαριίνκα και την Αβντιβκά.