Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: Μεσανατολικό και Ευρωεκλογές στο επίκεντρο της Ολομέλειας

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Η ατζέντα της Ολομέλειας στο Στρασβούργο

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου, Jaume Duch Guillot, έδωσε μια εικόνα για την ατζέντα της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, η οποία διεξάγεται από σήμερα Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, έως και την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθεί βεβαίως η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, αλλά και το ουκρανικό, καθώς πλέον το διεθνές ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί στο Μεσανατολικό. Σύμφωνα με τον κ. Guillot, οι Ευρωβουλευτές θα εξετάσουν «τι άλλο μπορεί να κάνει η ΕΕ προς υποστήριξη στο Κίεβο».

Θα συζητηθούν επίσης προτάσεις των Ευρωβουλευτών εν όψει των εκλογών του Ιουνίου 2024 αναφορικά με το σύστημα των κορυφαίων υποψηφίων και την αύξηση της προσέλευσης των ψηφοφόρων. Επί του θέματος θα γίνει και ψηφοφορία.

Παράλληλα θα γίνει debate για τη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία, την Πέμπτη.

Ακόμη, θα γίνει συζήτηση και ψηφοφορία σχετικά με τους κανόνες για τον περιορισμό της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων. Στόχος είναι να υπάρξει ένας κανονισμός που θα εξοικονομήσει χρήματα στους καταναλωτές, αλλά θα έχει και ουσιαστικά οφέλη για το περιβάλλον.

Θα συζητηθούν ακόμη νέοι στόχοι μείωσης των εκπομπών CO2 για φορτηγά και λεωφορεία, ενώ θα γίνει και ψηφοφορία για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής τεχνολογίας «μηδενικών καθαρών εκπομπών» (Net Zero Industrial Act).

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Νικολάι Ντένκοφ, θα απευθυνθεί στους ευρωβουλευτές την Τετάρτη στις 10.30 για να περιγράψει τις απόψεις του σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και το μέλλον της.

Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα και ο Πρωθυπουργός Ντένκοφ θα έχουν διμερή συνάντηση πριν από την ομιλία του στην Ολομέλεια.