Skip to main content

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Παιδιά τόσο αδύναμα που λιποθυμούν, φθάνουν στην Αρμενία

REUTERS/David Ghahramanyan SEARCH “GHAHRAMANYAN NAGORNO-KARABAKH” FOR THIS STORY. SEARCH “WIDER IMAGE” FOR ALL STORIES.

Η Ύπατη Αρμοστεία ετοιμάζεται για την άφιξη έως και 120.000 προσφύγων.

Με περίπου το ένα τρίτο να είναι παιδιά, σχεδόν 93.000 πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ είχαν διασχίσει μέχρι σήμερα το απόγευμα τα σύνορα με την Αρμενία. Αριθμός που μπορεί να ανέβει στις 120.000 διελεύσεις, νούμερο που ταιριάζει με τον εκτιμώμενο πληθυσμό του ορεινού θύλακα που ανακαταλήφθηκε από το Αζερμπαϊτζάν την περασμένη εβδομάδα.

«Η κύρια ανησυχία για εμάς είναι πως πολλά από αυτά έχουν χωριστεί από την οικογένειά τους», δήλωσε για τα παιδιά η Ρεγκίνα Ντε Ντομινίσις, περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF.

Η Καβίτα Μπελάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNCHR) στην Αρμενία, δήλωσε επίσης, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον ΟΗΕ μέσω βιντεοσύνδεσης πως τεράστια πλήθη καταπονημένων και τρομαγμένων ανθρώπων συγκεντρώνονται στα κέντρα καταγραφής.

«Είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε έως 120.000 ανθρώπους. Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πόσοι θα έρθουν σε αυτή τη συγκυρία», πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση για τον αριθμό των προσφύγων. Τα αρχικά σχέδια ήταν για περίπου 70-90.000 πρόσφυγες αλλά θα πρέπει τώρα να επικαιροποιηθούν», πρόσθεσε.

Ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, Χίσαμ Ντίαμπ, δήλωσε πως υπάρχει μαζική ανάγκη για υποστήριξη της ψυχικής υγείας των προσφύγων.

«Η κατάσταση περιλαμβάνει συχνά οικογένειες που φθάνουν με παιδιά τόσο αδύναμα που λιποθυμούν στην αγκαλιά των γονιών τους», είπε.

Ο Κάρλος Μορατσάνι, διευθυντής επιχειρήσεων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι μετέφερε περίπου 200 πτώματα από το Καραμπάχ — θύματα μιας έκρηξης σε πρατήριο καυσίμων και πρόσφατων μαχών.

Τώρα οι προσπάθειες θα εστιαστούν στο να βοηθηθούν εκείνοι που έμειναν πίσω με βασικά τρόφιμα και είδη υγιεινής.

«Σχεδιάζαμε μια εκκένωση που θα ήταν μία μεγαλύτερη διαδικασία», είπε. «Οι απομακρύνσεις αυτή την εβδομάδα προχώρησαν πολύ γρήγορα, με πολύ υψηλούς αριθμούς ανθρώπων, αλλά ως αποτέλεσμα πολλοί μένουν εκτός» πρόσθεσε.