Skip to main content

«Ήταν λάθος»: Αναδίπλωση από τον συνεργάτη του Στόλτενμπεργκ για την «παραχώρηση εδαφών»

Ζήτησε συγγνώμη αλλά δεν αρνήθηκε ότι είναι στο τραπέζι μια συμφωνία που προβλέπει παραχώρηση εδαφών από την Ουκρανία με αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Στιάν Γιένσεν, διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ, έγινε το θέμα των ημερών στην Ουκρανία όταν δήλωσε την Τρίτη ότι το Κίεβο θα μπορούσε να γίνει μέλος της συμμαχίας σε περίπτωση εδαφικών παραχωρήσεων προς τη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι η Ουκρανία έχει θέσει επανειλημμένα ως στόχο της την αποκατάσταση των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της όπως ήταν πριν από το 2014, και έχει ξεκινήσει αντεπίθεση σε μια προσπάθεια να ανακαταλάβει μεγάλα τμήματα της επικράτειάς της που κατέλαβε η Ρωσία.

Επομένως, η δήλωση του Γιένσεν, μιας σημαντικής προσωπικότητας στο ΝΑΤΟ και στενού συνεργάτη του Στόλτενμπεργκ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Κίεβο, με τον ίδιο να ζητάει συγγνώμη την Πέμπτη. Μιλώντας σε νορβηγική εφημερίδα VG ο Γιένσεν παραδέχθηκε ότι δεν έπρεπε να μιλήσει τόσο απλοϊκά όσο μίλησε κάνοντας λόγο για «λάθος» και για μια «ιδέα» που έριξε. Υπογράμμισε επίσης ότι «πρέπει να εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πότε και με ποιους όρους θα διαπραγματευτούν».

«Η δήλωσή μου ήταν μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης σχετικά με τα πιθανά μελλοντικά σενάρια για την Ουκρανία και δεν έπρεπε να το θέσω έτσι. Ήταν λάθος», είπε χαρακτηριστικά.  Βέβαια δεν αρνήθηκε ότι είναι στο τραπέζι μια συμφωνία που προβλέπει παραχώρηση εδαφών από την Ουκρανία με αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ και τον τερματισμό του πολέμου.

Εάν υπήρχαν σοβαρές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, τότε η στρατιωτική κατάσταση στην συγκεκριμένη φάση, συμπεριλαμβανομένου του ποιος ελέγχει ποια περιοχή, «θα έχει αναγκαστικά αποφασιστική επιρροή», εξήγησε. «Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, είναι ζωτικής σημασίας να υποστηρίξουμε τους Ουκρανούς με ό,τι χρειάζονται», συνέχισε.