Skip to main content

Καζάνι που βράζει η Γαλλία: Αποκλεισμένοι δρόμοι και εγκαταστάσεις πετρελαίου

REUTERS/Bart Biesemans

Την Πέμπτη η μεγάλη απεργία για το συνταξιοδοτικό

Υπό μεγάλη πίεση βρίσκεται η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, και ενώ καταψηφίστηκε οριακά η πρόταση μομφής στην Εθνοσυνέλευση.

Η πίεση προέρχεται και από τον δρόμο. Τη Δευτέρα ξέσπασαν διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία, που μερικές φορές συνοδεύτηκαν από βίαια επεισόδια. Η ένταση κορυφώνεται την Πέμπτη καθώς έχει προκηρυχθεί πανεθνική απεργία.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους θα μιλήσει την Τετάρτη στη 13.00 (14.00 ώρα Ελλάδος) στα τηλεοπτικά κανάλια TF1 και France 2.

Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση εγκρίθηκε, βέβαια, επίσημα μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, αλλά αυτό δεν μείωσε την πίεση στην εκτελεστική εξουσία. Η αντιπολίτευση υπολογίζει τώρα σε προσφυγές στο Συνταγματικό Συμβούλιο και έχει διατυπώσει αίτημα για δημοψήφισμα κοινής πρωτοβουλίας (RIP), το παραδεκτό του οποίου πρέπει να εξεταστεί από την Επιτροπή Σοφών.

Καθώς γεμάτοι κάδοι απορριμμάτων γέμιζαν τους δρόμους ορισμένων περιοχών της πρωτεύουσας σήμερα το πρωί μετά τις αυθόρμητες διαδηλώσεις της Δευτέρας, η αστυνομική νομαρχία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι 674 υπάλληλοι είχαν επιληφθεί του θέματος.

Τώρα η κυβέρνηση έχει ένα άλλο πρόβλημα: τον αποκλεισμό των εγκαταστάσεων πετρελαίου από τους απεργούς. Μάλιστα ανακοίνωσε τις πρώτες επιτάξεις προσωπικού στην αποθήκη πετρελαίου Fos-sur-Mer, ο αποκλεισμός της οποίας προκαλεί ελλείψεις καυσίμων στη νοτιοανατολική Γαλλία. «Θα υπάρξουν και άλλες επιτάξεις, όπου είναι απαραίτητο», προειδοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν.

Οι απεργοί αντιδρούν και λένε ότι κανείς δεν μπορεί να τους αναγκάσει να ανοίξουν τις εγκαταστάσεις.  Μάλιστα η αποθήκη πετρελαίου Vern-sur-Seiche, κοντά στη Ρεν (ΒΔ Γαλλία), εξακολουθούσε να τελεί υπό κατάληψη το πρωί της Τρίτης από διαδηλωτές που αντιτίθενται στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ενώ η οδική κυκλοφορία διακόπηκε στη Βρετάνη από αποκλεισμούς, ιδίως στις περιφερειακές οδούς της Ρεν και της Νάντης, ή στο Λαβάλ, τη Βαν και τη Βρέστη, σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές και την Bison Futé.

Η CGT Ενέργειας (FNME-CGT) προειδοποίησε την Τρίτη για νέες «στοχευμένες διακοπές ρεύματος» στο πλαίσιο του αγώνα κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, την επομένη της ψήφισής της στο Κοινοβούλιο.

naftemporikigr