Skip to main content

Αμερικανοί πολιτικοί ζητούν την απέλαση του Μπολσονάρου στη Βραζιλία

REUTERS/Antonio Cascio

Μετά την εισβολή σε κυβερνητικά κτίρια στη Μπραζίλια, ο Μπολσονάρου αποδοκίμασε χλιαρά τις ενέργειες των υποστηρικτών του και τους κάλεσε να αποφύγουν τη βία. 

Η έκρηξη της βίας στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Μπραζίλια, θα μπορούσε να έχει διπλωματικές συνέπειες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς Αμερικανοί πολιτικοί ζητούν την απέλαση του τέως προέδρου Ζαίρ Μπολσονάρου, που έχει καταφύγει στη Φλόριντα.

«Σχεδόν δύο χρόνια από την ημέρα, πού το Καπιτώλιο δέχτηκε επίθεση από φασίστες, βλέπουμε φασιστικά κινήματα στο εξωτερικό να προσπαθούν να κάνουν το ίδιο στη Βραζιλία», έγραψε στο Twitter η Δημοκρατική βουλευτής της Νέας Υόρκης, Αλεξάντρια Οκάσιο-Κόρτεζ. «Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να παρέχουν καταφύγιο στον Μπολσονάρου στη Φλόριντα», τόνισε η Οκάσιο- Κόρτεζ.

Ο Χοακίν Κάστρο, επίσης Δημοκρατικός βουλευτής, κάλεσε την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν και τις αρχές στη Φλόριντα να μην χορηγήσουν άσυλο στον Μπολσονάρου. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να είναι καταφύγιο για αυτόν τον αυταρχικό πολιτικό που ενέπνευσε την εγχώρια τρομοκρατία στη Βραζιλία», είπε ο Κάστρο στο CNN.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρισκόταν χθες στην πόλη Ελ Πάσο του Τέξας και επισκεπτόταν κέντρο προσφύγων,την ώρα που οι χιλιάδες υποστηρικτές του Μπολσονάρου εισέβαλαν σε πολλά κυβερνητικά κτίρια στη Μπραζίλια.

Μετά την εισβολή σε κυβερνητικά κτίρια στη Μπραζίλια, ο Μπολσονάρου αποδοκίμασε χλιαρά τις ενέργειες των υποστηρικτών του και τους κάλεσε να αποφύγουν τη βία.

Ο Μπάιντεν με ανάρτησή του στο twitter καταδίκασε τα γεγονότα ως «επίθεση στη δημοκρατία και την ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας», προσθέτοντας ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί της Βραζιλίας έχουν την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν παρακολουθεί στενά την κατάσταση», πρόσθεσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε επίσης την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα.

Ο 67χρονος Μπολσονάρου κατέφυγε στη Φλόριντα στα τέλη Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι ήθελε να μείνει εκεί για τουλάχιστον ένα μήνα. Μια σειρά από βίντεο κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν τον Μπολσονάρου στο Ορλάντο. Το σπίτι που νοικιάζει ανήκει στον Χοσέ Άλντο, πρώην σταρ των μικτών πολεμικών τεχνών, σύμφωνα με τους Rio Times.

Ο οικισμός όπου έχει βρει καταφύγιο ο Μπολσονάρου απέχει λίγα χιλιόμετρα από την Disney και περίπου δύο ώρες δρόμο από το Μαρ-α-Λάγκο, το σπίτι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπολσονάρου και ο Τραμπ έχουν στενή σχέση, και οι δύο βασίζονται στον εθνικισμό και στον λαϊκισμό. Όπως και ο Τραμπ, έτσι και ο τέως πρόεδρος της Βραζιλίας είχε αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα και την ήττα του από τον Λούλα. «Είθε οι στενοί μας δεσμοί να διαρκέσουν για πολλά χρόνια», υποσχέθηκε ο Τραμπ  στον Μπολσονάρου το καλοκαίρι του 2019, όταν ως πρόεδρος της Βραζιλίας τον επισκέφτηκε στον Λευκό Οίκο.

Μέχρι στιγμής, τίποτα δεν είναι γνωστό αν έχει γίνει συνάντηση Τραμπ-Μπολσονάρου στη Φλόριντα. Αλλά από τις εκλογές στη Βραζιλία στις 30 Οκτωβρίου πέρυσι, στενοί συνεργάτες του  Μπολσονάρου έχουν συναντηθεί με συμβούλους  του Τραμπ, πολλές φορές, ανέφερε η Washington Post.

Ο Εντουάρντο Μπολσονάρου, γιος του τέως προέδρου επισκέφτηκε πάντως πρόσφατα τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ στο Μαρ-α-Λάγκο. Ο Εντουάρντο αντάλλαξε επίσης απόψεις με τον πρώην ιδεολογικό εκπρόσωπο του Τραμπ, Στιβ Μπάνον και τον πρώην εκπρόσωπο της εκστρατείας του  Τζέισον Μίλερ.

Ο Εντουάρντο Μπολσονάρο ήταν επίσης παρών στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 και θεωρείται υποστηρικτής ακροδεξιών δικτύων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βραζιλίας.