Skip to main content

Μπριζίτ Μακρόν: Το μπάτζετ της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας το 2021

Ακόμα κι αν η Μπριζίτ Μακρόν δεν έχει επίσημη ιδιότητα, η Προεδρία της Δημοκρατίας κινητοποιεί σημαντικούς ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για να μπορέσει να αναλάβει τον ρόλο της δίπλα στον Εμμανουέλ Μακρόν και τις συγκεκριμένες αποστολές που της έχουν ανατεθεί.

Χάρη στην επανεκλογή του συζύγου της τον περασμένο Απρίλιο, η πρώην καθηγήτρια γαλλικών θα περάσει άλλα πέντε χρόνια στα Ηλύσια, σε έναν ρόλο που είχε και η Μπερναντέτ Σιράκ, η οποία φορούσε αυτό το μερικές φορές «δυσκίνητο» κοστούμι για 12 χρόνια, από το 1995 έως το 2007. Εάν αυτός ο ρόλος συνεπάγεται ορισμένες ενοχλήσεις, συνεχή έκθεση στα μέσα ενημέρωσης και ειδικότερα μια διαταραγμένη οικογενειακή ζωή, προσφέρει επίσης ορισμένα πλεονεκτήματα όπως υπενθυμίζεται από το Cour des compte, το ανώτατο ελεγκτικό ίδρυμα, στην ετήσια έκθεσή του για τους λογαριασμούς και τη διαχείριση των υπηρεσιών της Προεδρίας της Δημοκρατίας, που αποκαλύφθηκε στις 15 Ιουλίου.

Η Μπριζίτ Μακρόν είναι υπεύθυνη για διάφορες εθελοντικές αποστολές, οι οποίες περιγράφονται λεπτομερώς σε έναν χάρτη διαφάνειας που θεσπίστηκε από τα Ηλύσια το 2017. Πρέπει να εκπροσωπεί τη Γαλλία μαζί με τον αρχηγό του κράτους σε συνόδους κορυφής και διεθνείς συναντήσεις, να ανταποκρίνεται σε αιτήματα των Γάλλων, να επιβλέπει τις επίσημες δεξιώσεις στο Μέγαρο των Ηλυσίων και υποστηρίζει φιλανθρωπικά, πολιτιστικά ή κοινωνικά έργα που συμβάλλουν στη διεθνή επιρροή της Γαλλίας.

Σε αντάλλαγμα, η Προεδρία της Δημοκρατίας της παρέχει ένα συμβούλιο. Αποτελείται από δύο συνεργάτες από κοινού με τον αρχηγό του κράτους, καθώς και δύο βοηθούς, εκ των οποίων ο ένας είναι μερικής απασχόλησης. «Ο ρόλος τους είναι να διασφαλίζουν τη διαχείριση της ατζέντας, τις σχέσεις με τον Τύπο καθώς και να προετοιμάζουν ραντεβού και ταξίδια. Συμμετέχουν επίσης στη διοργάνωση εκδηλώσεων και δεξιώσεων στο Μέγαρο των Ηλυσίων», διευκρινίζει η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τα έξοδα που αποδίδονται άμεσα στις δραστηριότητες των μελών του συμβουλίου της Μπριζίτ Μακρόν έφθασαν τα 292.454 ευρώ το 2021. Μικρή αύξηση σε σύγκριση με το 2020, το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει λιγότερο από 0,5%. της συνολικής δαπάνης της Προεδρίας της Δημοκρατίας, οι ίδιοι αποτιμώνται σε 107 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, άλλα έξοδα, που δεν ποσοτικοποιούνται πάντα από τους οικονομικούς δικαστές, προστίθενται στη μισθοδοσία του υπουργικού συμβουλίου της κυρίας Μακρόν. Για τις δημόσιες και επίσημες δραστηριότητές της, η Πρώτη Κυρία επωφελείται, για παράδειγμα, από τις υπηρεσίες του κομμωτή και μακιγιέρ της Προεδρίας.

Η αμοιβή των τελευταίων, μη δημοσίων υπαλλήλων, περιλαμβάνεται στο μηνιαίο εφάπαξ των 5.200 ευρώ που αφιερώνεται στις αισθητικές υπηρεσίες του προεδρικού ζεύγους.

Επιπλέον, η σύζυγος του προέδρου συμμετέχει σε μερικά από τα επίσημα ταξίδια του συζύγου της: 9 το 2021, εκ των οποίων 3 στο εξωτερικό, που απαιτούσαν τη ναύλωση αεροσκαφών από τον κυβερνητικό στόλο. Η Πρώτη Κυρία ταξιδεύει επίσης μόνη της, με τρένο ή αυτοκίνητο.

Εκτός Île-de-France, αυτό συνέβη 12 φορές το 2021, δηλαδή τρεις φορές περισσότερες από το 2020, μια χρονιά που επηρεάστηκε βίαια από τους περιορισμούς της πανδημίας.

Τέλος, η Μπριζίτ Μακρόν είναι μια δημοφιλής Πρώτη Κυρία. Λαμβάνει κατά μέσο όρο 60 επιστολές την ημέρα (21.500 το 2021, 25.000 το 2020), η επεξεργασία των οποίων κινητοποιεί 6 πράκτορες από το τμήμα επικοινωνίας του Μεγάρου Ελιζέ.

naftemporiki.gr