Skip to main content

Για τα πυρηνικά του Ιράν θα συζητήσουν οι ηγέτες στο πλαίσιο της G20

Οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας θα συγκεντρωθούν στο περιθώριο της G20 στη Ρώμη αργότερα το Σάββατο για να συζητήσουν την πορεία των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι συνομιλίες του Ιράν με τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις με στόχο την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 πρόκειται να επαναληφθούν στα τέλη Νοεμβρίου, δήλωσε την Τετάρτη ο κορυφαίος διαπραγματευτής του Ιράν για τα πυρηνικά.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που συμμετέχουν όλοι στη σύνοδο κορυφής της G20, θα συναντηθούν χωριστά για να συζητήσουν το θέμα.

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε στους δημοσιογράφους ότι η συνάντηση ήταν πρωτοβουλία της κ. Μέρκελ και θα δώσει στους ηγέτες την ευκαιρία να εξετάσουν το θέμα εν όψει της κρίσιμης περιόδου που έρχεται.

«Αυτή θα είναι μια σοβαρή ευκαιρία να ελέγξουμε τα δεδομένα καθώς βαδίζουμε σε μια πραγματικά ζωτικής σημασίας περίοδο» για αυτό το θέμα, είπε ο αξιωματούχος.

Τον Απρίλιο, η Τεχεράνη και έξι δυνάμεις άρχισαν να συζητούν τρόπους για να σώσουν τη συμφωνία του 2015, την οποία ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε πριν από περίπου τρία χρόνια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters