Skip to main content

Επικίνδυνες για την εγκυμοσύνη οι πολυβιταμίνες;

Σε σοβαρό κίνδυνο θέτουν την εγκυμοσύνη οι πολυβιταμίνες σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία έδειξε ότι η χορήγησή τους αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής.

Επιστήμονες από τη Δανία και τις ΗΠΑ μελέτησαν τη σχέση των πολυβιταμινών με την εγκυμοσύνη επειδή πολλές γυναίκες παίρνουν πολυβιταμίνες όταν προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, πιστεύοντας ότι θα ενισχύσουν την προσπάθειά τους, γεγονός που από ό,τι φαίνεται δεν προσφέρει κάτι σημαντικό.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχουν μερικά οφέλη που προσφέρουν οι πολυβιταμίνες στις εγκύους, ωστόσο εστίασαν την προσοχή τους στη σχέση των συμπληρωμάτων αυτών με τον κίνδυνο αποβολής.

Όπως διαπίστωσαν, οι γυναίκες που παίρνουν πολυβιταμίνες περίπου έξι εβδομάδες πριν τη σύλληψη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής κατά 32% σε σχέση με εκείνες που δεν παίρνουν κανένα συμπλήρωμα.

Παρόλο που οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να βρουν τον λόγο για τον οποίο συμβαίνει κάτι τέτοιο, κατάφεραν να αποκλείσουν τη σχέση με την παχυσαρκία, το κάπνισμα, προηγούμενες αποβολές, τη δυσκολία στη σύλληψη και την κακή οικονομική κατάσταση.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των πανεπιστημίων Ν. Δανίας, Aarhus και Pittsburgh στις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή 35.000 εγκύων γυναικών, ενώ είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ για το συγκεκριμένο θέμα.

Τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Epidemiology, ενώ οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι απαραίτητο να γίνει μια πιο εκτεταμένη μελέτη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο κίνδυνος είναι όντως τόσο μεγάλος.