«Πάγωσε» στο -22% το Χ.Α.

Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2015 10:43
UPD:12:10
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Τραγική... είναι η εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, πρώτη ημέρα λειτουργίας μετά από πέντε εβδομάδες αναστολής, ενώ σε ισχύ βρίσκονται ακόμη οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων.

Ειδικότερα, στις 10:45, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 22,80% στις 615,72 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται μόλις στα 3 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει απώλειες 22,28% στις 187,47 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 29,92% στις 461,63 μονάδες.

Σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, σήμερα θα είναι ένα κρίσιμο τεστ για την αγορά, προκειμένου να καταγραφεί το μέγεθος των πιέσεων και να αποτυπωθεί η ζημία που έγινε στην πραγματική οικονομία το τελευταίο δίμηνο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κώστα Μποτόπουλου, στη Ναυτεμπορική, η επανέναρξη της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου έπειτα από έναν ολόκληρο μήνα αποτελεί βήμα ομαλότητας και μαζί ένα παράθυρο για το μέλλον. Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε πως είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί υπομονή και ψυχραιμία και ότι τίποτα δεν θα είναι ακριβώς όπως πριν.

EUROKINISSI
Ωστόσο, ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) εμφανίστηκε αντίθετος στους περιορισμούς στις κινήσεις των Ελλήνων επενδυτών που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση για την επαναλειτουργία του Χ.Α. Οι χρηματιστές τονίζουν ότι η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου θα πρέπει να διασφαλίζει την ίση μεταχείριση αγοραστών και πωλητών, καθώς και Ελλήνων και ξένων επενδυτών, η οποία και αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή λειτουργίας του χρηματιστηριακού θεσμού.

Στο ταμπλό η εικόνα είναι πρωτόγνωρη στα χρονικά της εγχώριας αγοράς, με τις περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης να χάνουν πάνω από 29%. Με ελάχιστο όγκο συναλλαγών, η Εθνική και η Πειραιώς έχουν «κλειδώσει» στο -30%, ενώ μεταξύ -29,7% και -29,9% είναι οι μετοχές των ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Λάμδα, ΟΤΕ, Βιοχαλκο, Eurobank, Alpha Bank, Jumbo.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ

Σχολιασμένα