Πάντοαν: Αναμενόμενη αλλά όχι ανησυχητική η αστάθεια στις αγορές

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015 12:19
UPD:12:20
EPA/ETTORE FERRARI

O επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Πιερ Κάρλο Παντοάν (φωτ. αρχείου).

Μια αύξηση της αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η οποία είναι πιθανή εξαιτίας της κατάστασης στην Ελλάδα, δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Κάρλο Πάντοαν.

«Δεν θα εκπλαγώ, αλλά ούτε και θα ανησυχήσω, εάν ενισχυθεί αυτή η αστάθεια στις αγορές. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαθέτει όλα τα εργαλεία για να την αντιμετωπίσει», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών στην Corriere della Sera.

«Η ΕΚΤ μπορεί να παρέμβει μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης, της αγοράς τίτλων στις εθνικές αγορές για τη σταθεροποίηση των σπρεντ. Υπενθυμίζω ότι δεν βρισκόμαστε πλέον στο 2011: σήμερα οι θεσμοί είναι περισσότερο στέρεοι, όπως και η οικονομία μας», είπε.

Ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι η Ιταλία έχει έκθεση στην Ελλάδα κατά 10,2 δισεκατομμύρια σε διμερή δάνεια και κατά 27,2 δισεκατομμύρια ευρώ ως προς τη συμβολή της στο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, ενώ διέψευσε ότι μία ελληνική χρεοκοπία θα προκαλούσε αύξηση του (ιταλικού) χρέους. «Όλα είναι υπολογισμένα», διαβεβαίωσε.

Όπως και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το χρηματιστήριο του Μιλάνου κατέγραφε απώλειες άνω του 4% μία ώρα μετά το άνοιγμα.
 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα