Συστήνεται η τράπεζα των BRICS

Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014 15:12
UPD:15:13
EPA/MAURI RATILAINEN

«Η έδρα της τράπεζας θα αποφασιστεί από τους ηγέτες των χωρών BRICS στη σύνοδο κορυφής στις 15-16 Ιουλίου στη Βραζιλία», δήλωσε ο κ. Σιλουάνοφ σε δημοσιογράφους (φωτογραφία αρχείου).

Την πολυαναμενόμενη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα θα συστήσουν οι ηγέτες των χωρών BRICS - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Ν. Αφρική - στη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας, οπότε και θα αποφασίσουν αν θα έχει την έδρα της στη Σαγκάη ή το Νέο Δελχί, όπως δήλωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

Η σύσταση τράπεζας αυτής με κεφάλαιο 100 δισ. δολαρίων και με σκοπό τη χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομών έχει ήδη καθυστερήσει, εν μέσω διχογνωμιών σχετικά με τη χρηματοδότησή της, το μάνατζμεντ και τον τόπο που θα εδρεύουν τα κεντρικά γραφεία της.

«Η έδρα της τράπεζας θα αποφασιστεί από τους ηγέτες των χωρών BRICS στη σύνοδο κορυφής στις 15-16 Ιουλίου στη Βραζιλία», δήλωσε ο κ. Σιλουάνοφ σε δημοσιογράφους.

Η σύσταση της τράπεζας θα σηματοδοτήσει το πρώτο μεγάλο επίτευγμα της ομάδας BRICS, καθώς θα συμβολίζει την αυξανόμενη επιρροή των χωρών αυτών - κάτι που θέλει διακαώς η Ρωσία, ειδικά μετά την επιβολή κυρώσεων εναντίον της από τη Δύση λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα