Χρήστος Μεγάλου: Βιώνουμε το τέλος της κρίσης

Κυριακή, 04 Μαΐου 2014 10:37
UPD:15:35
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

O Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

 

Στην αρχή του τέλους της κρίσης βρίσκεται τόσο η χώρα όσο και το τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τον Χρήστο Μεγάλου, διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Μεγάλου υποστήριξε ότι «μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι ζούμε ήδη την αρχή του τέλους της κρίσης. Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, η αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς χρηματαγορές και η επιστροφή της Ελληνικής Δημοκρατίας στις αγορές σηματοδοτούν την αποκατάσταση, σε μεγάλο βαθμό, της εμπιστοσύνης για τη χώρα. Το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα τώρα είναι το πώς θα προσελκύσουμε ξένες και εγχώριες άμεσες επενδύσεις ώστε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη. Αν γίνει αυτό τότε θα έχουμε κατορθώσει την επαναθεμελίωση της ελληνικής οικονομίας σε βάσεις μιας υγιούς και εξωστρεφούς ανάπτυξης. Έτσι μετά το 2017 θα μπορούμε να μιλάμε για μια πραγματικά νέα Ελλάδα».

Ερωτηθείς για τις μεγάλες προκλήσεις για τις τράπεζες στην μετά κρίση εποχή ο κ.Μεγάλου αναφέρει ότι: «Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η γρήγορη επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης αποτελούν τα δυο ζωτικής σημασίας ζητήματα όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και για την οικονομία. Θεωρώ την πιστωτική επέκταση, το πλέον σημαντικό, καθώς αν αυτό γίνει, τότε θα μπορέσουμε με μεγαλύτερη ευελιξία να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των καθυστερήσεων. Η αύξηση των χορηγήσεων, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί το 2015, θα οδηγήσει σε επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Αλλά, όταν λέω αύξηση χορηγήσεων δεν εννοώ την επιστροφή στο προηγούμενο στρεβλό μοντέλο της υπερβολικής κατανάλωσης. Αναφέρομαι στην χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων, νέων επενδυτικών σχεδίων που θα δημιουργούν εισόδημα στην οικονομία και νέες θέσεις εργασίας».

Αναφερόμενος εκτενώς στην επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, ο κ. Μεγάλου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «αποτελεί την αφετηρία, για μια νέα Eurobank, κεφαλαιακά ισχυρή, και πάλι υπό ιδιωτικό έλεγχο, πανέτοιμη να πρωταγωνιστήσει και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται από τη σταδιακή έξοδο της χώρας από την κρίση».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ

Σχολιασμένα