Ιρακινό Κουρδιστάν: Τον Ιανουάριο μέσω τουρκικού αγωγού οι πρώτες εξαγωγές πετρελαίου

Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2014 00:54
UPD:01:07
REUTERS/ATEF HASSAN

Οι εξαγωγές πετρελαίου σταδιακά αρχικά θα φτάνουν τα 4 εκατομμύρια βαρέλια και θα αυξηθούν στα 6 εκατομμύρια βαρέλια το Φεβρουάριο και το Μάρτιο αντίστοιχα (φωτογραφία αρχείου).

Tα πρώτα δύο εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου αναμένεται να εξάγει στα τέλη Ιανουαρίου το Ιρακινό Κουρδιστάν μέσω ενός νέου αγωγού από την Τουρκία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν.

Οι εξαγωγές πετρελαίου σταδιακά αρχικά θα φτάνουν τα 4 εκατομμύρια βαρέλια και θα αυξηθούν στα 6 εκατομμύρια βαρέλια το Φεβρουάριο και το Μάρτιο αντίστοιχα, με στόχο να φτάσουν τα 10 έως 12 εκατομμύρια βαρέλια τον προσεχή Δεκέμβριο.

Αυτά αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο την επίσημη ιστοσελίδα της ημι-αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν.

Οι Κούρδοι του Ιράκ και η κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη βρισκόντουσαν σε διαμάχη για το μερίδιο των εσόδων από το πετρέλαιο.

Η Βαγδάτη, η οποία διεκδικεί την αποκλειστική εξουσία στη διαχείριση του ιρακινού πετρελαίου, εξαγριώθηκε, αναφέρει το πρακτορείο, όταν η περιφερειακή κουρδική κυβέρνηση στο Ερμπίλ υπέγραψε πακέτο συμφωνίας με την Τουρκία για τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και για την κατασκευή νέων αγωγών μεταφοράς υδρογονανθράκων.

Η κυβέρνηση της Βαγδάτης, λέει ότι οι κουρδικές προσπάθειες προς την «ανεξαρτησία» του πετρελαίου στο βόρειο Ιράκ θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διάλυση του Ιράκ. Επίσης τον προβληματισμό της έχει εκφράσει και η Ουάσιγκτον.

Όμως, η Τουρκία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι σέβεται τις ευαισθησίες της Βαγδάτης πάνω στο θέμα της εδαφικής του ακεραιότητας και ότι η αύξηση των εσόδων από το πετρέλαιο θα βοηθήσει το σύνολο του Ιράκ.

Ο νέος αγωγός με την ονομασία KRG μεταφέρει το ιρακινό-κουρδικό πετρέλαιο στο κέντρο εξαγωγών της Τουρκίας που είναι το λιμάνι της Μεσογείου, Τσεϊχάν.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα