ΗΠΑ: Πέρασε και από τη Γερουσία ο προϋπολογισμός

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013 06:13
UPD:07:25
STEPHEN A. MASKER

Με 64 ψήφους υπέρ και 36 κατά εγκρίθηκε και από τη Γερουσία ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ με στόχο να αποτραπεί μία ακόμη δαπανηρή διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης.

Η κάτω Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα τη δικομματική συμφωνία και ο πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε πως θα υπογράψει το συμβιβαστικό μέτρο, το οποίο συντάχθηκε από διαπραγματευτές της Βουλής και της Γερουσίας.

Στον Λευκό Οίκο υπάρχει αισιοδοξία ότι η έγκριση του προϋπολογισμού θα σηματοδοτήσει τη βούληση για ουσιαστικότερη διακομματική συνεργασία εντός του Κογκρέσου, ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος, Τζέι Κάρνεϊ. «Ελπίζουμε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι, ιδιαίτερα στη Βουλή, θα δουν τη σοφία πίσω από την εκπλήρωση των στόχων, των στόχων που και οι Αμερικανοί πολίτες θα ήθελαν να δουν να ολοκληρώνονται, όπως η συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό, που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομία και θα βοηθήσει και τη μεσαία τάξη», είπε.

Το σχέδιο ορίζει δαπάνες περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για κάθε ένα από τα επόμενα δύο χρόνια.

Το 2014 τα ποσά που θα δαπανηθούν θα είναι 520,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα και 491,8 δισεκατομμύρια δολάρια για μη αμυντικά έξοδα, όπως τα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης για τους άπορους και τους ηλικιωμένους, καθώς και οι πληρωμές των συντάξεων, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό.

EURONEWS

Η συμφωνία αυτή θα διευκολύνει την αυτόματη περικοπή δαπανών κατά 63 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ θα γίνουν επίσης περαιτέρω περικοπές της τάξης των 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος κατά 23 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο, Reuters

 Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα