ΔΕΠΑ: Συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με την κοινοπραξία Shah Deniz

Πολλαπλά τα οφέλη για την Ελλάδα
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013 19:27
UPD:19:33
ΑΠΕ/ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ

Η συμφωνία που υπέγραψε η ΔΕΠΑ με την κρατική αζερική εταιρεία Socar και την Κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ είναι 25ετούς διάρκειας και οι πρώτες ποσότητες αερίου αναμένονται να παραδοθούν το 2019.

Συμφωνία  με την κρατική αζερική εταιρεία  Socar και την Κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ υπέγραψε η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν για την προμήθεια αερίου που θα προκύψει από την ανάπτυξη και εκμετάλλευση  του κοιτάσματος του Σαχ Ντενίζ 2 .

 Η συμφωνία είναι 25ετούς διάρκειας και οι πρώτες ποσότητες αερίου αναμένονται να παραδοθούν το 2019. Συνολικά, θα μεταφέρονται ετησίως 16 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2, με αγωγούς συνολικού μήκους 3.500 χιλιομέτρων μέσω του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας  και από εκεί υποθαλασσίως από την Αδριατική Θάλασσα στην Ιταλία.

O  κ. Χάρης Σαχίνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός πως το αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2 θα μεταφέρεται απευθείας στην Ελλάδα και από εκεί στις γειτονικές  χώρες. Από την πλευρά του, ο Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ, Πρόεδρος της SOCAR επισήμανε ότι η συνεργασία αυτή σηματοδοτεί το ξεκίνημα της απευθείας σύνδεσης των μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν με τις ανάγκες των ευρωπαϊκών αγορών. Σύμφωνα με τον Αμπντουλάγιεφ, η συμφωνία αυτή θα ωφελήσει τους ευρωπαίους καταναλωτές, διαδραματίζοντας ταυτόχρονα σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα