Στο τραπέζι πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013 14:54
UPD:17:58
FOSPHOTOS/ALEXANDROS KATSIS

Συνάντηση της τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών με τον κ. Γ. Στουρνάρα.

Συζήτηση για πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13% έγινε κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα.

Παράγοντας του ΥΠΟΙΚ δήλωσε μετά τις συνομιλίες ότι από την ελληνική πλευρά ολοκληρώνεται η αξιολόγηση του μέτρου και πως από τους ελεγκτές ζητήθηκαν και παρασχέθηκαν εξειδικευμένα στοιχεία για τα ξενοδοχεία, προκειμένου να αποτιμήσουν την αποτελεσματικότητά του.

Οι διαπραγματεύσεις αφορούν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση για ένα εξάμηνο, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών αρνούνται να συζητήσουν, λόγω στενών δημοσιονομικών περιθωρίων, μια οριστική μείωση του φόρου.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, εάν ο ΦΠΑ στην εστίαση μειωθεί για ένα εξάμηνο, αναμένεται απώλεια εσόδων περίπου 80 εκατ. ευρώ, η οποία, όπως αναφέρουν, θα υπερκαλυφθεί από την αύξηση της κατανάλωσης και του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ενημέρωσε ακόμη ότι στη συνάντηση άνοιξε η ατζέντα όλων των θεμάτων, «προκειμένου να δούμε πού είμαστε στα δημοσιονομικά θέματα, τις διαρθρωτικές αλλαγές, το milestone του Ιουνίου».

Ανέφερε ακόμη ότι δεν έκλεισε κανένα απολύτως θέμα, αλλά ότι πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να κλείσουν όλα σύντομα και στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει κι άλλη συνάντηση εντός της εβδομάδας πιθανόν την Τετάρτη το απόγευμα.

Το οικονομικό επιτελείο επιζητεί να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν και πριν από το Eurogroup της 20ης Ιουνίου, ενώ προσδοκά να έχει υπάρξει νωρίτερα η έγκριση από το Euro Working Group για την εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ.

Όπως είπε το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, η σημερινή ήταν η πρώτη διερευνητική συζήτηση, έγινε ανταλλαγή απόψεων και δόθηκαν στους επικεφαλής της τρόικας τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Το ζήτημα του χρηματοδοτικού και δημοσιονομικού κενού το διάστημα 2014 - 2016 δεν ετέθη στο τραπέζι και κατά πάσα πιθανότητα θα συζητηθεί στον επόμενο έλεγχο το φθινόπωρο. Ερωτηθείς σχετικά ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «δεν ετέθη τέτοιο θέμα. Αξιολογούν την πορεία εκτέλεσης προϋπολογισμού. Κοιτάνε να δουν πώς θα εξελιχθεί το καλοκαίρι».

Δήλωσε επίσης πως στη σημερινή συνάντηση δεν έγινε συζήτηση για τη ΔΕΠΑ και εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα υπερψηφιστεί απόψε στη Βουλή.

ΣΥΡΙΖΑ: Συζητούν με την τρόικα σφυρίζοντας αδιάφορα για την έκθεση του ΔΝΤ

Νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση συζητά με την τρόικα την πορεία του μνημονιακού προγράμματος, σφυρίζοντας αδιάφορα μπροστά στην έκθεση του ΔΝΤ» σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, προσθέτοντας πως «η ομολογία του μνημονιακού εγκλήματος ακόμα και από τους ίδιους τους εμπνευστές του, δεν πρόκειται καν να τεθεί στο τραπέζι της δήθεν διαπραγμάτευσης».

Στρέφοντας τα βέλη του και προσωπικά κατά του Πρωθυπουργού, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «την ώρα που ο πρωθυπουργός κατηγορεί για υπονομευτή της εθνικής προσπάθειας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και φλερτάρει ανενδοίαστα με την ακροδεξιά, προχωρά ακάθεκτος στην υλοποίηση της καταστροφικής πολιτικής των απολύσεων, των εξοντωτικών φόρων και της διάλυσης του παραγωγικού ιστού της χώρας».

Με την εμμονή στη λανθασμένη συνταγή του μνημονίου, γίνεται παραπάνω από ξεκάθαρο ότι στόχος της τρόικας και της κυβέρνησης δεν είναι η έξοδος από την κρίση, αλλά η υλοποίηση του σχεδίου της λιτότητας, της διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων και των ιδιωτικοποιήσεων, καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Ο ΥΠΟΙΚ παρακολουθεί αμήχανα

«Ο κ. Στουρνάρας, αντί να αξιώσει την άμεση και πλήρη αποζημίωση της πατρίδας μας από την τρόικα, για την τεράστια ζημιά που προκάλεσε στον χειμαζόμενο ελληνικό λαό με τα ηθελημένα σφάλματα του μνημονίου που μας επέβαλε, συνεχίζει να παρακολουθεί αμήχανα τις απαράδεκτες απαιτήσεις των δανειστών για νέα μέτρα, λεηλασία της πρώτης κατοικίας, μονιμοποίηση των χαρατσιών και απολύσεις στο δημόσιο», σχολιάζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

Χρυσή Αυγή: Στόχος η ολοκληρωτική καταστροφή της οικονομίας 

Από την πλευρά της η Χρυσή Αυγή σχολιάζει ότι «η τρόικα στοχεύει στην ολοκληρωτική καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και τη δέσμευση του εθνικού μας πλούτου».

«Η συγκυβέρνηση εξυπηρετεί απόλυτα τα συμφέροντα των τοκογλύφων, έχει καταδικάσει στην ανέχεια τον ελληνικό λαό και έχει εκχωρήσει την εθνική μας κυριαρχία», συμπληρώνει.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα