ΕΤΕπ: Δάνεια 215 εκατ. ευρώ σε ΔΕΗ και ΔΕΣΦΑ

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013 11:56
UPD:11:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Οι επενδύσεις αυτές καλύπτουν όλο το φάσμα από την υψηλή τάση των 400kV ως τη χαμηλή τάση και περιλαμβάνουν πολυάριθμα έργα που εντάσσονται στα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας.

Δύο δάνεια, συνολικού ύψους 215 εκατ. ευρώ, στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου θα χορηγήσει στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΤΕπ, τα 190 εκατ. ευρώ χορηγούνται στη ΔΕΗ για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και απόδοσης στη χώρα. Οι σχετικές επενδύσεις εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό, την επέκταση και την αύξηση της απόδοσης των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού στο σύνολο της χώρας και θα επιτρέψουν, μεταξύ άλλων, την αποδοτική εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι επενδύσεις αυτές καλύπτουν όλο το φάσμα από την υψηλή τάση των 400kV ως τη χαμηλή τάση και περιλαμβάνουν πολυάριθμα έργα που εντάσσονται στα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας. Για τον λόγο αυτόν υποστηρίζονται από την ΕΤΕπ με χρηματοδότηση συνολικού ύψους 950 εκατ. ευρώ, η οποία εγκρίθηκε από την Τράπεζα το 2009 και χορηγείται σε δόσεις τα τελευταία χρόνια. Το παρόν δάνειο των 190 εκατ. ευρώ αποτελεί την τελευταία δόση.

Επίσης, ύστερα από δάνειο ύψους 30 εκατ. ευρώ που υπεγράφη το 2012, η ΕΤΕπ χορηγεί άλλα 25 εκατ. ευρώ στον ΔΕΣΦΑ για την επέκταση του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο, μέσω ενός νέου αγωγού υψηλής πίεσης από τους Αγίους Θεοδώρους ως τη Μεγαλόπολη.

Ο αγωγός θα τροφοδοτεί ένα νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο στη Μεγαλόπολη, ο οποίος επίσης χρηματοδοτείται από την ΕΤΕπ. Με αυτήν τη δεύτερη και τελευταία δόση, η συνολική χρηματοδότηση της Τράπεζας για το εν λόγω έργο ανέρχεται σε 55 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΜΠΕΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα