ΠΣΕ: Πάνω από τις εκτιμήσεις οι ελληνικές εξαγωγές

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013 14:22
UPD:14:27
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι ελληνικές εξαγωγές στο πρώτο δίμηνο του 2013, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών, επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα, για τον περασμένο Φεβρουάριο προκύπτει μεν συνολική αύξηση εξαγωγών κατά 7,4% στα 2.156,8 εκατ. ευρώ, ωστόσο, χωρίς τα πετρελαιοειδή καταγράφεται μείωση της τάξης του 1,7%. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις η συνολική αύξηση υπολογίζονταν σε 6,1%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή η μείωση είχε υπολογιστεί στο 3,7%.

Σε επίπεδο διμήνου (Ιανουάριος -Φεβρουάριος 2013), η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται αυξημένη κατά 11,7%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή η αύξηση περιορίζεται σε μόλις 1,6%.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνδέσμου, Χριστίνα Σακελλαρίδη, «τα νέα στοιχεία των εξαγωγών σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για θεσμικές παρεμβάσεις που ικανοποιούν πάγια αιτήματα του εξαγωγικού κόσμου, όπως παρουσιάστηκαν και στην πρόσφατη συνάντηση του Προεδρείου του ΠΣΕ, με τον Πρωθυπουργό, κύριο Αντώνη Σαμαρά προσδίδουν νέα δυναμική στο όραμα και την καθημερινή πραγματικότητα της εξωστρέφειας στην Ελλάδα».

«Ήδη τα κίνητρα για απλουστευμένες τελωνειακές διαδικασίες σε Εγκεκριμένους Οικονομικούς Φορείς, αλλά και οι παρεμβάσεις για συμψηφισμούς οφειλών του Δημοσίου προς του Ιδιώτες, η προσδοκία μείωσης του ΦΠΑ, αλλά και τα σχέδια για Αναπτυξιακή Τράπεζα ΜμΕ, αποτελούν κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση και ουσιαστικά αναπτυξιακά κίνητρα για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα», πρόσθεσε η κ. Σακελλαρίδη.

Με ενισχυμένους ρυθμούς συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο και η αύξηση των εξαγωγών κατά 7,3%, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 5,4%, που όμως αποδίδεται κυρίως αποκλειστικά στα πετρελαιοειδή. Αν δεν υπολογιστούν τα πετρελαιοειδή, οι εισαγωγές τον περασμένο Φεβρουάριο μειώθηκαν κατά 5,4%.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα