Ανυποχώρητος ο Μπεν Μπερνάνκι

Υπεραμύνθηκε της πολιτικής τόνωσης της ρευστότητας
Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013 07:00
EPA/JIM LO SCALZO

Ο διοικητής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, ενώ απευθύνεται στην τραπεζική  επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Ηχηρό μήνυμα έστειλε, χθες, στις αγορές ο διοικητής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, ο οποίος τάχθηκε σθεναρά υπέρ της συνέχισης του προγράμματος αγορών ομολόγων ύψους 85 δισ. δολαρίων, που εφαρμόζει η Fed για να τονώνει τη ρευστότητα, τονίζοντας ότι τα οφέλη είναι περισσότερα από το πιθανό κόστος.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της τραπεζικής επιτροπής της Γερουσίας, ο κ. Μπερνάνκι ανέφερε ότι οι διαμορφωτές πολιτικής της Fed γνωρίζουν τους δυνητικούς κινδύνους από τα άνευ προηγουμένου μέτρα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας και διαβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα διαθέτει όλα τα αναγκαία εργαλεία για να εφαρμόσει εγκαίρως μία πολιτική εξόδου από μέτρα στήριξης. «Μέσα στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον, είναι ξεκάθαρα τα πλεονεκτήματα από τις αγορές ομολόγων.

Η νομισματική πολιτική προσφέρει σημαντική στήριξη στην ανάκαμψη, ενώ παράλληλα βοηθά να κρατηθεί ο πληθωρισμός κοντά στο στόχο 2% στο άμεσο μέλλον», δήλωσε.

Ωστόσο ο κ. Μπερνάνκι τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του προγράμματος και τόνισε ότι «οι πιθανές επιπτώσεις αύξησης του ρίσκου σε ορισμένες χρηματοπιστωτικές αγορές δεν δείχνουν να ξεπερνούν τα πλεονεκτήματα από την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης».

Επίσης, σε μία ασυνήθιστα άμεση αναφορά για τη δημοσιονομική πολιτική, ο κ. Μπερνάνκι κάλεσε τους διαμορφωτές πολιτικής των ΗΠΑ να αποφύγουν τις κάθετες περικοπές δαπανών που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την Παρασκευή, προειδοποιώντας ότι, σε συνδυασμό με φορολογικές αυξήσεις, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική τροχοπέδη για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι, για να ανταποκριθεί στη χρηματοπιστωτική κρίση, η Fed όχι μόνο μείωσε τα επιτόκια κοντά στο μηδέν, αλλά αγόρασε κρατικά ομόλογα και ομόλογα εξασφαλισμένα με υποθήκη αξίας άνω των 2,5 τρισ. δολαρίων, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια και να τονώσει τις επενδύσεις. Τώρα, αγοράζει μηνιαίως ομόλογα αξίας 85 δισ. δολαρίων και έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να συνεχίζει τις αγορές, έως ότου υπάρξει σημαντική βελτίωση στην αγορά εργασίας.

Για την ΕΚΤ

Ο κ. Μπερνάνκι αναφέρθηκε, όμως, και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει λάβει μία σειρά από σημαντικά μέτρα για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Λίγο νωρίτερα, αναλυτές είχαν προειδοποιήσει ότι οι προσπάθειες του Μπεν Μπερνάνκι, να διασώσει την οικονομία, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ζημιές άνω των 500 δισ. δολαρίων στα λογιστικά βιβλία της Fed, στην περίπτωση που τα επιτόκια αυξηθούν απότομα από τα σημερινά επίπεδα.

Θετικά στοιχεία

Θετικά ήταν τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, χθες, στις ΗΠΑ. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε πολύ περισσότερο του αναμενομένου το Φεβρουάριο, με το δείκτη του Conference Board να διαμορφώνεται στο 69,6, από 58,4 του Ιανουαρίου.

Επίσης, οι τιμές στέγης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν το Δεκέμβριο του 2012, κλείνοντας το περυσινό έτος με τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο σε διάρκεια άνω των έξι ετών, ένδειξη ότι η αγορά στέγης αρχίζει να σταθεροποιείται, σύμφωνα με το δείκτη της S&P/Case Shiller.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα